Όταν οι δημοσιογράφοι γίνονται αυλικοί της εξουσίας

Αδωνις. Ασφαλώς όλη η Ελλάδα γνωρίζει τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη πολιτικό και τηλεοπτικό βιβλιοπώλη. Άδωνις. Μπορεί να μην τον γνωρίζουν περισσότεροι από 1.000 Έλληνες αν μιλάμε για τον διάσημο Άραβα ποιητή, που μίλησε στην Στέγη Γραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο 86χρονος σπουδαίος ποιητής Άδωνις ονομάζεται Αλί Αχμάντ Εσμπέρ, είναι από την Συρία και ανάμεσα στα σημαντικά που καθηλώνουν κάθε ακροατή θα πει και τούτο: "Ένας δημιουργός είναι ΠΑΝΤΟΤΕ εναντίον της εξουσίας ακόμα και σε ένα τέλειο καθεστώς".

Πρόκειται για την απόλυτη αλήθεια που αφορά σε πρόσωπα όπως π.χ. οι Λαζόπουλος και Χάρρυ Κλυνν, που εγκατέλειψαν την πνευματική προσφορά τους προς τον πολίτη που επί χρόνια τους επιβράβευαν και τι έγιναν; Θλιβερά φερέφωνα της σημερινής εξουσίας.

Η απόλυτη αυτή φράση του ποιητή Άδωνι, αφορά δυστυχώς και την δημοσιογραφία. Εδώ έχουμε πρόσωπα που η ζωή τους χάρισε πένες και μικρόφωνα για να στέκονται ανάμεσα στην εξουσία και την κοινωνία και να δίνουν την μέγιστη μάχη ΚΑΤΑ της εξουσίας (και της σωστής ενημέρωσης). Τι έκαναν τουλάχιστον 100 δημοσιογράφοι κυρίως της τηλεόρασης; Εγκατέλειψαν το υψηλό αυτό λειτούργημα ζωής και έγιναν θλιβερά φερέφωνα έναντι φυσικά αμοιβής (γιατί φήμη ήδη είχαν...).

Ο Τέρενς Κουίκ έχει γίνει κάτι σαν έμμισθος Υπουργός άνευ Αντικειμένου. Ο εξαιρετικός Νίκος Ξυδάκης πέταξε στα σκουπίδια μια λαμπρή διαδρομή γραφής και κύρους. Έναν Τριανταφυλλίδη της ΕΡΤ-3 δεν μπορείς να τον περιγράψεις. Ο Στέλιος Κούλογλου με μια ζηλευτή διαδρομή, τώρα σύρεται και φέρεται στα τηλεπαράθυρα, περισσότερο για να πείσει τον αμήχανο εαυτό του για ότι κάνει, παρά για να πείσει εμάς.

Η λίστα δημοσιογράφων - κριτών της εξουσίας που έγιναν φερέφωνά της, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, δεν έχει προηγούμενο. Υπάρχει όμως τιμωρία. Ούτε ένας δεν μπορεσε να επιστρέψει στο υψηλό αυτό λειτούργημα όταν τον απέβαλε η πολιτική.

Η περίπτωσή τους ωστόσο είναι μια διαρκής κραυγή - αυτή του Αδωνι: "Ένας δημιουργός είναι πάντοτε εναντίον της εξουσίας". Όλοι αυτοί δεν μπορούν να κρυφτούν να ξέρετε... Τους περιμένει το μόνιμο περιθώριο.

                                 ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης