Σε σωστή κατεύθυνση οι προτάσεις Μιχάλη Καλογήρου - Ο ποινικός Κώδικας είναι διάτρητος και δυσλειτουργικός

Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιχάλης Καλογήρου προχωρά σε μια εξαιρετική πρωτοβουλία: Αλλάζει εκ θεμελίων τον ποινικό κωδικα που στην ουσία του είναι διάτρητος, αναχρονιστικός και σε πολλές περιπτώσεις άδικος και επικίνδυνος. Νομικός ο ίδιος γνωρίζει την αναγκαιότητα αυτών των μεταβολών που πρέπει να είναι σαρωτικοί και όχι μπαλώματα. 

Θα πρέπει τα υπόλοιπα κόμματα να προσέλθουν στη συζήτηση με τις δικές τους προτάσεις και να μην επιχειρήσουν ένα τόσο κρίσιμο θέμα να το μετατρέψουν σε αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση. Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός βεβαιωνει ότι θα ακούσει και θα συναποφασίσει. Επιπλέον οι πρότάσεις δεν είναι δικες του αλλά μιας επιτροπής στην οποία συμμετέχουν αξιόλογα προσωπα από όλες τις πλευρές της Δικαιοσύνης. 

Σήμερα η Δικαιοσύνη θυμίζει την πολυνομία που βασανίζει τη χώρα. Δεν υπάρχουν ξεκάθαροι όροι στην εκδίκαση υποθέσων ενώ και οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους. Όταν λέμε ισόβια εννοούμε 25 χρόνια και όταν λεμε 25 χρόνια εννοούμε 10, 12 ή 15 χρόνια ανάλογα με την περίπτωση. 

Ο Κουφοντίνας που εχει καταδικαστεί 11 φορές σε ισόβια βγαίνει "υποχρεωτικά" στα 25 χρόνια. Επειδή όμως τον έστειλαν στις αγροτικές Βόλου όπου η μια ημέρα μετρά για τρεις, θα αποφυλακιστεί νωρίτερα. Τα παραδείγματα του διάτρητου ποινικού κώδικα είναι χιλιάδες. Με έναν καλό δικηγόρο είσαι ελεύθερος, με έναν κακό, πας φυλακή για το ίδιο αδίκημα, άρα κάτι δεν δουλεύει σωστά στη Δικαιοσύνη, ας μην κοροϊδευόμαστε.

Ακόμα και η κατάργηση της δήθεν σύστασης εγκληματικής οργάνωσης είναι σωστή. Που ακουστηκε κλεφτες ποδηλάτων να θεωρούνται εγκληματική οργάνωση (κακούργημα) επειδή είναι περισσότεροι από τρεις; Αν χαρακτηριστούν οι κλεφτες ποδηλατων εγκληματική οργάνωση οι ποινές σήμερα είναι από 10 έως 20 χρόνια. Τα δικαστήρια κάνουν τα στραβά μάτια και δεν ακολουθούν το νόμο - πάλι οι λέξεις έχουν χάσει το νοημά τους.

Ωστόσο οι προτασεις Καλογήρου έχουν και ανησυχητικές πλευρές. Για παράδειγμα, καταργείται η εξαγορά ποινών και επιδίωξη ειναι τα λεγόμενα "βαριά" πλημμελλήματα με ποινές από 3 χρόνια φυλάκισης και πάνω να τα εκτίει ο κατηγορούμενος. Σε μια κοινωνία με βαθιά κρίση αυτό θα οδηγήσει χιλιάδες φτωχοδιαβολους στις φυλακές. Το θέλουμε; 

Σε καθε περίπτωση, όλα τα κόμματα οφείλουν να σπεύσουν με προτάσεις στην πρωτοβουλία Καλογήρου. Ο νυν ποινικός κώδικας είναι με χιλιαδες μπαλώματα και η Δικαιοσύνη υποφερει. Κι όταν υποφέρει η Δικαιοσύνη, είναι οι πολίτες που αδικούνται.

                                         ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης