Πώς ο περιφερειακός Τύπος πρέπει να στηριχθεί για να ξαναγίνει αυτός που ήταν

Ο περιφερειακός Τύπος βιώνει μια από τις δυσκολότερες εποχές στην ιστορία του. Ένα πλήθος παραγόντων απειλεί τον κλάδο με αφανισμό ή στην καλύτερη περίπτωση με μόνιμη περιθωριοποίηση. 

- Η πρώτη ζημία στον επαρχιακό Τύπο έχει υπογραφή: Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ πέρασαν νομοσχέδιο να αποδίδεται το 30% των κρατικών διαφημίσεων στα περιφερειακά ΜΜΕ. Αυτό δεν έγινε ποτέ διότι δεν υπήρχε καμία επίπτωση στον κρατικό λειτουργό που δεν εφάρμοζε το νόμο. Οι επόμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν το διόρθωσαν ποτέ αυτό και το έγκλημα ολοκληρώθηκε.

Για να καταλάβετε την προκλητική αδιαφορία ΟΛΩΝ των κομμάτων δείτε τις Τράπεζες. Το 2019 έδωσαν από 2-4 εκατ. ευρώ σε κάθε κεντρική εφημερίδα για διαφημισιτκή προβολή και ΜΗΔΕΝ ευρώ στον περιφερειακό Τύπο (πλην ολίγων ημετέρων...). Τέτοια ντροπή.

- Η δεύτερη ζημία είναι η πολλαπλή εγκατάλειψη του περιφερειακού Τύπου. Δεν υπάρχει κάνενα σχέδιο στήριξης ενός πολιτισμικού προϊόντος που μονο αυτό περιγράφει τοπικέςκοινωνίες. Στη Γαλλία, οι τοπικές εφημερίδες αγοράζονται από ΚΕΠ, ΚΑΠΗ, Σχολεία, Βιβλιοθήκες κ.α. ώστε να στηριχθούν. Στην Ελλάδα είναι αφημένες στην τύχη τους.

- Η τρίτη ζημία είναι οι κατασχεμένοι λογαριασμοί. Λόγω κορωνοϊού, η κυβέρνηση πολύ σωστά δίδει χρήματα στα περιφερειακά ΜΜΕ αλλά αυτά τα ποσά το πιθανότερο είναι να... κατάσχονται, αφού η δεκαετής κρίση τους έχει γονατίσει, δεν έχουν λοιπόν ελεύθερους λογιαριαμούς. Μια λύση είναι η ΕΚΧΩΡΗΣΗ ποσών σε πιστωτές (π.χ. προς τη ΔΕΗ, προς το τυπογραφείο κ.λπ.). 

Υπάρχει σχέδιο διάσωσης για τον Περιφερειακό Τύπο. Απλό, εύκολο, ειλικρινές, τίμιο. Ας το δούμε από την αρχή: 

Οι περιφερειακές εφημερίδες έχουν μια μοναδική δύναμη: Μόνο αυτές μπορούν να καταγράφουν την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών. Από μια αγγελία γάμου, μέχρι την απώλεια ενός συνανθρώπου, από μια διάλεξη μέχρι ένα άρθρο γνώμης, από τον αγώνα της τοπικής ομάδας, μέχρι την θεατρική παράσταση τοπικών δημιουργών, η εφημερίδα είναι το μοναδικό Μέσο που προβάλλει και στηρίξει την κοινότητα, την πόλη.

Η περιφερειακή εφημερίδα έχει μια ακόμη δύναμη: Αγωνιά για τον τόπο στον οποίο κυκλοφορεί, Θα παρέμβει, θα αποκαλύψει, θα προτείνει, θα διαμαρτυρηθεί. Ο κεντρικός Τύπος δεν καλύπτει την περιφέρεια, παρά σποραδικά και χωρίς βάθος.

Ούτε οι κατά τόπους ιστοσελίδες μπορούν να υποκαταστήσουν την περιφερειακή εφημερίδα γιατί λειτουργούν χωρίς δεοντολογία, κακοποιώντας την ελληνική γλώσσα και στοχεύοντας στα likes όχι στην σωστή ενημέρωση. Δεν έχουν βρει ακόμη το δρόμο τους.

Η συστηματική εγκατάλειψη του περιφερειακού Τύπου είναι ένα πολιτισμικό έγκλημα που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και ο μόνος τρόπος στήριξής του είναι οι ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ. Στη Γαλλία το κράτος αγοράζει μεγάλο αριθμό φύλλων περιφερειακών εφημερίδων δεν λέω κάτι καινούργιο. 

Σκεφθείτε λοιπόν η τοπική εφημερίδα να υπάρχει σε όλα τα ΚΑΠΗ, στα ΚΕΠ, στους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, στα δημοτικά στάδια, βιβλιοθήκες, σε όλους τους κρατικούς και δημοτικούς φορείς. Σε μια τέτοια περίπτωση θα συμβούν τρία πράγματα:

ΠΡΩΤΟΝ θα υπάρξει ευρεία αναγνωσιμότητα των εφημερίδων. Θα ενισχυθεί ο ρόλος τους και θα διευρυνθούν οι δημοσιογραφικοί ορίζοντες τους.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ θα υπάρξουν έσοδα που θα εξυγιάνουν τις 100 περιφερειακές εφημερίδες όλης της χώρας.

ΤΡΙΤΟΝ θα εκσυγχρονιστούν. Περισσότερες σελίδες, προσλήψεις, νέα θεματολογία, πλήρης ανανέωση του ιστορικού αυτού κλάδου.

 O περιφερειακός Τύπος δεν χρειάζεται "κάποια έσοδα" που απλώς θα συντηρούν την παρακμή του. Χρειάζεται να εισχωρήσει και πάλι στις κοινωνίες και με μια δυναμική επανεκίνηση να αφήσει πίσω την μακρόχρονη κρίση που τον ταλαιπωρεί. Η παρουσία τους μέσω συνδρομών σε όλους τους φορείς δράσης είναι η λύση.

(ΥΓ: Εννοείται πως πρέπει να ενισχυθούν αποκλειστικά για τις περιφερειακές εφημερίδες που λειτουργούν επί χρόνια και όχι σε όσες ιδρυθούν... σήμερα για να κερδοσκοπήσουν μέσω συνδρομών). 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης