Που (θα) οφείλεται η οριακή έστω ανάπτυξη σε μια Ελλάδα που δεν κάνει τίποτε γι αυτό;

Όσοι βιώνουν την οικονομική ελληνική πραγματικότητα της 8χρονης κρίσης - που ξεπέρασε την 3χρονη γερμανική κατοχή και την 7χρονη χούντα - απορούν κάθε φορά που ακούν ότι καταγράφεται στην Ελλάδα ανάπτυξη έστω και οριακή.

Πώς καταγράφεται ανάπτυξη σε μια χώρα όπου το πολιτικό σύστημα δεν έχει κανένα σχέδιο και μόνο υπερφορολογεί, το κράτος βάζει φρένο παντού, δεν υπάρχει ένας οδικός χάρτης που να μας οδηγεί εκτός κρίσης, μοιάζει να βαδίζουμε χαμένοι σε μια έρημο χωρίς ελπίδα;

Υπάρχει απάντηση που εξηγεί γιατί η ανάπτυξη έρχεται παρά την αρνητική συνεισφορά της εξουσίας και των θεσμών της χώρας.

Πρώτα από όλα είναι ο ιδιωτικός τομέας που κόντρα στις δυσκολίες των καιρών αλλάζει. Νέες εταιρείες ανακαλύπτουν δραστηριότητες, εκσυγχρονίζονται, απευθύνονται και σε αγορές εκτός Ελλάδος είναι η νέα ελληνική δύναμη στο επιχειρείν. Οι εταιρείες αυτές προτάσσουν την νομιμότητα, προσλαμβάνουν αξιοκρατικά, έχουν σχέδια αναπτυξης, είναι μοντέρνες και βιώσιμες.

Δεύτερον η κρίση έκλεισε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που επιβίωναν παρασιτικά. Δεν πλήρωναν φόρους και εισφορές, δανειζόντουσαν αλόγιστα, στην πραγματικότητα ναρκοθετούσαν την ελληνική οικονομία και αυτό φάνηκε όταν ξεκίνησε η κρίση: Την παρέσυραν προς τον πάτο.

Τρίτον μειώθηκε το Δημόσιο κατά 350.000 μισθούς (συν τα λειτουργικά κόστη γιατί κάθε ένας από τους 350.000 ανθρώπους χρειαζόταν γραφείο, τηλέφωνο, υπολογιστή κό.κ.). Μειώθηκαν  - δυστυχώς - και οι συντάξεις κατά μερικά δισ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο ωστόσο, θα έχουμε θέλουμε δεν θέλουμε, λιγότερα κόστη για την λειτουργία της χώρας αν και όταν αυτή επανεκκινήσει την οικονομία της.

Με τον ιδιωτικό τομέα λοιπόν να προσπαθεί κόντρα στο πολιτικό σύστημα της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και των φορολογικών διωγμών, η Ελλάδα ελπίζει να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα μεγαλώνουν συνεχώς. Αν μάλιστα κλείσει η αξιολόγηση θα έχουμε και επιστροφή της περίφημης "καλής ψυχολογίας" της αγοράς, οπότε οι ρυθμοί θα αυξηθούν.

Η συνέχεια ίσως αποδειχθεί πιο εύκολη τότε: Το ξεσκαρτάρισμα των υγιών επιχειρήσεων από τις παρασιτικές θα ολοκληρωθεί, ο εξορθολογισμός των φόρων θα μειώσει σημαντικά την ανεργία και θα αυξήσει το ΑΕΠ, ο ιδιωτικός τομέας ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ μόνος του το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Θα τα έχουμε καταφέρει χωρίς τους πολιτικούς αλλά χάρις στον αγώνα των νέων κυρίως Ελλήνων επιχειρηματιών, τους "κακούς" ξένους που μας ανάγκασαν να μειώσουμε τις δαπάνες να πάρουμε κάποιες μεταρρυθμίσες και σε μια νέα νοοτροπία που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, να είμαστε πλέον σοβαροί και δημιουργικοί.

                 ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης