Ουάσιγκτον Ποστ: Από την Ελλάδα ξεκίνησε η πορεία ήττας των απανταχού λαϊκιστών

Έχω αρκετές φορές υποστηρίξει ότι τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις βουλευτικές οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν με μια μοναδική σοφία. Στις ευρωεκλογές απέβαλαν από το πολιτικό σύστημα δυο κόμματα που γέννησε η κρίση τους ΑΝΕΛ του τίποτα και - δυστυχώς - το υπέροχο στην εκκίνηση Ποτάμι που στέρεψε στην πορεία και κατέστη σχεδόν αχρείαστο.

Στις βουλευτικές οι πολίτες ολοκλήρωσαν. Απέβαλαν το κόμμα της καζούρας του κ. Λεβεντη (ας μην ξεχνιόμαστε...) και το σπουδαιότερο: Οδηγούν τη ναζιστική Χρυσή Αυγή στα αζήτητα της πολιτικής. Όσα κόμματα ανδρώθηκαν για διάφορους λόγους στην κρίση, τιμωρηθηκαν για΄τι δεν πρόσφεραν τίποτε.

Δεν ήταν όμως αυτή η μορφή κάθαρσης που περιγράφει την σοφή ψήφο των Ελλήνων. Η Ουάσιγκτον Ποστ με ένα έξοχο κείμενο περιέγραψε τι πραγματικά σημαίνει η ψήφος των Ελλήνων. 

"Η ευρωπαϊκή Δημοκρατία ξεκίνησε στην Ελλάδα" γράφει. "Μερικοί λένε ότι σχεδόν τελείωσε και εκεί. Περίπου πριν από μια δεκαετία, η χώρα κατέρρευσε στην κατάθλιψη και το χάος, φαινόταν ώριμη για τη λήψη ακραίων και λαϊκών ακραίων λαϊκιστών. Και μάλιστα, ένας πολύ αριστερός πολιτικός νεόφυτος, ο Αλέξης Τσίπρας, κέρδισε την πρωθυπουργία το 2015, υποσχόμενος να αψηφήσει τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας και να πραγματοποιήσει επαναστατικές αλλαγές".

"... Όμως οι Έλληνες ψηφοφόροι πήγαν ειρηνικά στις κάλπες και ήρεμα αλλά αποφασιστικά ψήφισαν υπέρ του κεντροδεξιού κόμματος Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνολικά, είναι μια μαλακή πολιτική προσγείωση για την Ελλάδα, με ελπιδοφόρες επιπτώσεις στην ανθεκτικότητα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού, δημοκρατικού πολιτισμού".

Η καλή εφημερίδα θεωρεί πολύ σωστά ότι το αποτέλεσμα στην Ελλάδα ΔΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ  διεθνώς την πρώτη νίκη κατά του λαϊκισμού και μετά από αυτήν μπορούμε να ελπίζουμε ότι και άλλοι λαοί θα ψηφίσουν όπως οι Έλληνες: Περιφρονώντας τα ψεύδη και την ανικανότητα των λαϊκιστών, στρεφόμενοι πια στην ουσία της πολιτικής που είναι η αλήθεια, το σχέδιο και το όραμα.

Δείτε τον επίλογο του κειμένου της Ουάσιγκτον Ποστ: "Οι υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη για φορολογικές ελαφρύνσεις και για μεγαλύτερες δαπάνες υποδομής είναι πρακτικές και όχι ψεύτικες. Η παροχή του δημοσιονομικού χώρου για την εκπλήρωσή τους θα έδειχνε στους Έλληνες και σε όλους τους Ευρωπαίους ότι υπάρχει ανταμοιβή για τη διατήρηση της ορθολογικής πολιτικής, ακόμη και υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες".

                                   ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης