Νίκος Νικολόπουλος: “Τo 40% των πολιτών των Σκοπίων δεν θέλει να είναι «Μακεδόνες»”

Του Νίκου ΝικολόπουλουΑνεξάρτητου Βουλευτή – Προέδρου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Τις τελευταίες μέρες, μη μπορώντας να βρουν καλύτερο επιχείρημα για τη σπουδή τους να παραχωρήσει η χώρα μας το όνομα της Μακεδονίας μετά από αγώνες 28 χρόνων, αριστεροί και δεξιοί τιμητές του διεθνισμού (Συριζαίοι και Νεοδημοκράτες), προσπαθούν να μας πείσουν για το πόσο επωφελές οικονομικά και εμπορικά θα είναι για την Ελλάδα αν τα Σκόπια ενταχθούν άμεσα στην ΕΕ και γι αυτό επιχειρηματολογούν υπέρ μίας γρήγορης ονοματοδοσίας που θα περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία με την προσθήκη μίας πρόθεσης: Άνω, Βόρεια, Νέα και πάει λέγοντας! Είναι όμως έτσι αλήθεια τα πράγματα;Πρόκειται για ένα έωλο, ψευδές και ανόητο επιχείρημα.

Μήπως δεν γνωρίζουν ακόμη και πρωτοετείς φοιτητές οικονομικών ότι η Ελλάδα έχασε χιλιάδες παραγωγικές επιχειρήσεις από την είσοδο της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην ΕΕ; Επιπλέον δεν χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα; Μήπως η Ελλάδα με το σκληρό ευρώ δεν έγινε ο παράδεισος για τις εισαγωγές βουλγάρικων και ρουμάνικων προϊόντων; Είναι ξεκάθαρο σε κάθε νουνεχή άνθρωπο ότι η Ελλάδα οικονομικά δεν θα κερδίσει από την είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ.

Ακούστηκε ότι ο τουρισμός της χώρας μας θα εκτοξευθεί από τις αφίξεις Σκοπιανών τουριστών… παραβλέποντας ότι εδώ και 30 χρόνια οι «λεφτάδες» Σκοπιανοί στοιβάζονται σε ενοικιαζόμενα δωμάτια χαμηλών ποιοτικών προδιαγραφών, αφού δεν τους συμφέρει οικονομικά να ξεκαλοκαιριάζουν πουθενά αλλού! Ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας.

Το όλο θέμα της αναθέρμανσης των συνομιλιών για τη εύρεση λύσης στο θέμα του γειτονικού κράτους προέκυψε αποκλειστικά από την πολιτική κρίση που επί διετίας μάστιζε τη FYROM και που χωρίς την πίεση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ θα είχε οδηγήσει σε ανοιχτή ρήξη και ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο κύριων εθνοτικών της κοινοτήτων, δηλαδή των Σλάβων (περίπου 60%) και των Αλβανών (30%).

Η Κυβέρνηση και από κοντά οι συνεργαζόμενες δυνάμεις της αντιπολίτευσης (Μητσοτάκης – Γεννηματά – Θεοδωράκης), δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία στο να παραχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας μέσω οποιασδήποτε σύνθετης ονομασίας. Δεν υπάρχουν τετελεσμένα στο Σκοπιανό! Ακόμη και το 2008 σε μια εξόχως δυσκολότερη συγκυρία από τη σημερινή στο θέμα αυτό για τη χώρα μας, οι Σκοπιανοί έχασαν την ευκαιρία να συμφωνήσουν σε μία ευνοϊκή γι αυτούς πρόταση.

Σήμερα η κατάσταση είναι αναφανδόν καλύτερη για την Ελλάδα. Η παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας με οποιοδήποτε πρόθεμα υπό τη σημερινή γεωπολιτική κατάσταση θα αποτελεί ήττα τεραστίου μεγέθους για την Ελλάδα. Σήμερα η ένταξη τους στο ΝΑΤΟ αποτελεί πραγματικά υπαρξιακό θέμα για τα Σκόπια. Εάν ενόψει της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2018 τα Σκόπια δεν έχουν συμφωνήσει με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας, τότε η συμπαγής Αλβανική μειονότητα θα προχωρήσει σε ενέργειες που θα θέσουν το κρατίδιο των Σκοπίων σε κίνδυνο διάσπασης.

Ήδη το ένα εκ των δύο Αλβανικών κομμάτων που υποστήριζαν τη Κυβέρνηση Ζάεφ, η «Συμμαχία των Αλβανών» ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την συγκυβέρνηση, κατηγορώντας τον κ. Ζάεφ ότι στο ζήτημα της ονομασίας ασκεί επί της ουσίας την ιδία πολιτική με τον προκάτοχό του Ν. Γκρουέφσκι, δηλαδή μία «Μακεδονική» εθνικιστική γραμμή, η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από το αλβανικό στοιχείο.Γίνεται συνεπώς προφανές και ευνόητο ότι μία σύνθετη ονομασία που περιέχει τον όρο Μακεδονία όχι μόνο δεν εξυπηρετεί την ομόνοια, τη κοινωνική ειρήνη και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κράτους αυτού, αλλά αντιθέτως ευνοεί τον αλυτρωτισμό και την εθνικιστική προπαγάνδα των τελευταίων 70 ετών, η οποία θα σιγοκαίει και θα ξαναβγεί στην επιφάνεια αναλόγως ποιου κόμματος κυβερνά στα Σκόπια.

Επιπροσθέτως, ονομασία του τύπου Άνω ή Βόρεια ή Νέα Μακεδονία (Με λατινικούς ή Σλαβικούς χαρακτήρες) ποσώς δεν θα μετριάσει ή μειώσει τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις από πλευράς Σκοπίων περί της «μακεδονικής εθνικής ταυτότητος», η οποία θα οδηγεί συνεχώς σε ελληνο-σκοπιανές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ. Ποιος λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει ότι επί παραδείγματι η σύνθετη ονομασία «Νέα Μακεδονία» ευκόλως θα επιβεβαιώνει το υφιστάμενο Σκοπιανό μύθευμα ότι η χώρα τους φτιάχτηκε από τους «εκδιωχθέντες από την Ελλάδα Μακεδόνες πρόσφυγες» μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, οι οποίοι «υπέστησαν γενοκτονία;Όλα τα θέματα πρέπει να ενταχθούν σε μια συνολική βιώσιμη λύση, που πρέπει να θέσει η Ελληνική κυβέρνηση.

Μαζί με το θέμα της ονομασίας, η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει την πλήρη καρατόμηση της αλυτρωτικής προπαγάνδας των Σκοπίων. Αυτή είναι η μόνη και μόνιμη λύση και θα επιτευχθεί μόνον με μία ονομασία η οποία θα αναγνωρίζει συνάμα ότι η χώρα αποτελείται ξεχωριστές εθνότικές κοινότητες όπως Σλάβους, Αλβανούς, Ρομά, Έλληνες, Βούλγαρους κτλ. 

Εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να εστιάσει η Ελληνική εξωτερική πολιτική. Στο σημείο ότι η νέα ονομασία του κράτους αυτού θα πρέπει:Α) Να μην εμπεριέχει ούτε ψήγμα αλυτρωτισμού και παραχάραξης της Ιστορίας εναντίον άλλης χώρας καιΒ) Να αντιπροσωπεύει ισομερώς το εθνοτικό μείγμα των κατοίκων της, δηλαδή το όνομα της χώρας να μην αποκλείει την Αλβανική κοινότητα υπέρ της Σλαβικής.

Μία τέτοια ονομασία είναι η προτεινόμενη και από τον Καθηγητή κ. Ιωάννη Μάζη: “Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία – Central Balkan Republic”. Μία άλλη ίσως ακόμη πιο εύστοχη είναι: “Δημοκρατία του Βαρδάρη – Vardar Republic”. O συμβιβασμός με τα Σκόπια, λοιπόν, δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο επάνω σε ένα όνομα το οποίο θα ακυρώνει στα θεμέλια της την λεγόμενη «Μακεδονική Ταυτότητα του Σκοπιανού κράτους».

Αυτό σημαίνει ότι η συνταγματική αλλαγή δεν έχει να κάνει μόνο με μια στείρα αλλαγή του ονόματος, αλλά θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την απαίτηση ίσων πολιτικών δικαιωμάτων για το 40% των πολιτών της χώρας αυτής, οι οποίοι με το υφιστάμενο Σύνταγμα αποτελούν πολίτες Β’ κατηγορίας. Μία ονομασία η οποία θα χωρά και τη Σλαβική αλλά και την Αλβανική κοινότητα της χώρας αυτής.

Μία τέτοια ονομασία όπως αποδείχθηκε δεν μπορεί να περιέχει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγα της. Η ονομασία οφείλει να είναι χωρά όλες τις κοινότητες της πολυεθνοτικής αυτής χώρας. Μόνον έτσι το κράτος των Σκοπίων θα έχει μέλλον και βιωσιμότητα, εντασσόμενο τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης