Μπορεί ο Τσίπρας να μαζέψει τους 200 για εκλογικό νόμο; (Τι λένε οι αριθμοί)

Η προσπάθεια Τσίπρα να αλλάξει τώρα τον εκλογικό νόμο έχει διπλό στόχο: α) Να "πετάξει την μπάλα έξω και να μην υπάρχουν στην καθημερινή ατζέντα τα σκληρά οικονομικά μέτρα αλλά "συζητήσεις" για την δημοκρατία, τους θεσμούς κ.α. β) Να πείσει τα άλλα μικρότερα κόμματα (πλην ΝΔ) να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο ώστε αν η οργή της κοινωνίας δεν είναι δαιχειρίσιμη να πάει σε εκλογές με στόχο την συγκυβέρνηση με άλλους και την (πρώτη) ΝΔ στην αντιπολίτευση.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως αντιδρούν τα άλλα κόμματα.

* Η ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι δεν συζητά καθόλου νέο εκλόγικό νόμο και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μιμείται τον Κουτσόγιωργα ο οποίος το 1989 γνωρίζοντας ότι κερδίζει η ΝΔ άλλαξε τον εκλογικό νόμο ώστε να έχει εύθραυστη πλειοψηφία και να πέσει νωρίτερα από την τετραετία.

Η ιστορία δικάιωσε τον... Κουτσόγιωργα. Ο Μητσοτάκης με πάνω από 46% (!) πήρε 150 έδρες, απέσπασε από την ΔΗΑΝΑ τον Κατσίκη αλλά έπσε πράγματι νωρίτερα ελέω Σαμαρά.

* ΠΑΣΟΚ, Λεβέντης δεν δέχονται να πέσει το όριο του 3% (σκεπτόμενοι ωφελιμιστικά: να εμποδίσουν την είσοδο άλλων συγγενών κομμάτων ΣΤΗΝ βΟΥΛΉ αλλά και να εκμεταλευτούν την μη ΕΊσοδο κάποιων που σήμερα ΕΊναι στην Βουλή).

Τα δυο αυτά κόμματα είναι πολύ κοντά στο να πουν "ναι" στις προτάσεις Τσίπρα.

* Το Ποτάμι καταθέτει δική του πρόταση: 255 βουλευτές, 3% για είσοδο στην Βουλή κ.α. Καταγγέλει δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκέπτεται καιροσκοπικά και όχι με ευθύνη.

* Το ΚΚΕ ψηφίζει μόνο απλή αναλογική, χωρίς κανένα περιορισμό για είσοδο στην Βουλή ενώ δεν δέχεται "σπάσιμο" περιφερειών". (Φημολογείται ότι έχει προσαρμόσει σε εκλογικές περιφέρειες την δύναμή του ακόμη και με μεταφορά δικσιωμάτων μελών του ώστε να επιτυγχάνει εκλογές βουλευτών του).

Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι ΝΔ - ΚΚΕ - Ποτάμι έχουν πιάσει τους 100 βουλευτές και χρειάζεται άλλος ένας ώστε να μην περνούν τα σχέδια ΣΥΡΙΖΑ. Ο ένας μπορεί να είναι οι... 18 της Χρυσής Αυγής (χωρίς αυτούς δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να συγκεντρωθούν οι 200 που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ισχύσει ο εκλογικός νόμος αμέσως) ή κάποιος από τους 4 ανεξάρτητους βουλευτές.

Τα παραπάνω εγγυώνται ισχυρό παρασκήνιο και έξτρα... μπόνους σε όσους προσηλυτιστούν.

                 ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης