Μονόδρομος φαίνεται να είναι οι πρόωρες εκλογές

Οι ευρωεκλογές έγιναν κυρίως με λογική βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 67% των πολιτών δήλωναν ότι θα ψηφίσουν με βάση την εσωτερική κατάσταση της χώρας (μόνο το 30% δήλωσε ότι θα ψηφίσει ευρωπαϊκά).

Επίσης ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές "ψήφο εμπιστοσύνης", προς το πρόσωπό του και πως αν δεν την πάρει τότε θα σκεφτεί προσφυγή στις κάλπες.

Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ευρωεκλογές είναι ένα καθαρό δημοψήφισμα για το αν πρέπει να φύγει αυτή η κακή κυβέρνηση της μόνιμης απραξίας.

Στόχος της κυβέρνησης ήταν μια ήττα στο 2-4%, ώστε να προσπαθήσει με ένα νέο μπαράζ παροχών, να "ψαλιδίσει" κι άλλο την διαφορά και να οδηγήσει τη χώρα στο ναρκοπέδιο της απλής αναλογικής που θα τινάξει την Ελλάδα στον αέρα.

Ωστόσο η διαφαινόμενη ξεκάθαρη νίκη μάλλον με 9% - η μεγαλύτερη που είχαμε ποτέ σε ευρωεκλογές - δεν είναι παρά ένας κόλαφος κατά της απολιτικ ομάδας του Μαξίμου που με βιτρίνα τον κ. Τσίπρα, διαιρούσε, την κοινωνία, καθύβριζε, λάσπωνε, αναγέννησε τον Αυριανισμό.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας ως ο υποτιθέμενος "ηγέτης" τους,θα πρέπει να εξηγήσει πως επί πέντε χρόνια αντί να εδραιώσει την κοινωνική Αριστερά στην εξουσία με ήθος και αξίες, επανέφερε σε αυτήν την Δεξιά. Φυσικά αυτοκριτική δεν θα γίνει, θα λένε ότι κυριαρχούν στον κεντροαριστερό χώρο και αυτό (τους) αρκεί.

Επιπλέον, στο αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνουν και να γιατί:

* Μια κυβέρνηση που πλέον είναι βέβαιον ότι θα χάσει και τις βουλευτικές εκλογές δεν μπορεί να εξαγγείλει τίποτε. Ποιος θα την πιστεύει; Θα μπορεί να υπόσχεται η κυβέρνηση π.χ. επίδομα τα Χριστούγεννα ενώ τότε όλοι θα ξέρουν ότι θα είναι τότε στην αντιπολίτευση;

* Όσο μένει στην εξουσία μια κυβέρνηση βέβαιης ήττας, τόσο θα βιώνει μαζικές αποχωρήσεις ψηφοφόρων που θα αναζητούν αλλού "κομματική στέγη εξουσίας" (εν προκειμένω προς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ που πιθανόν να συγκυβερνήσουν).

* Επίσης μια κυβέρνηση ήττας θα βιώσει αμέσως έναν κρυφό εμφύλιο από τη στιγμή που θα πρέπει να αναζητηθούν οι υπαίτιοι της ήττας (πως και ποιοι ξανάφεραν την Δεξιά στην εξουσία ενώ είχαν 7 χρόνια να πετύχουν το αντίθετο;). Ειδικά αυτή η κυβέρνηση είναι ένας Πύργος της Βαβέλ, με δεκάδες συνιστώσες που χωρίς την συγκολλητική ουσία της εξουσίας δεν έχουν λόγο να συνυπάρχουν.

Με γρήγορες εκλογές όλα τα παραπάνω περιορίζονται. Με μια νέα άμεση εκλογική μάχη θα υπάρξουν υποχρεωτικά μικρές έστω συσπειρώσεις μέσα στο κόμμα και μερική συγκράτηση ψηφοφόρων. Το κακό θα περιοριστεί.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης