Με εκλογές δεν αίρεται το αδιέξοδο της χώρας, εθνική συναίνεση τώρα για να μην βουλιάξουμε!

Πληθαίνουν, όπως λέγεται, οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για προσφυγή στις κάλπες, στην απευκταία περίπτωση που δεν υπάρξει άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

Το κυρίαρχο επιχείρημα των σχετικών εισηγήσεων που γίνονται στο Μαξίμου είναι ότι δεν θα ξαναδοθεί τέτοια «πολιτική ευκαιρία».

Πολιτική ευκαιρία, όμως, γιατί; Για να επιβεβαιωθεί το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και για την επίτευξη πιθανής αυτοδυναμίας, που θα απομακρύνει τα «βαρίδια» των ΑΝΕΛ;

Ακόμη και από αυτήν την οπτική αν δει κανείς την υποστήριξη της διενέργειας νέων εκλογών, η ανανέωση της λαϊκής εντολής στη σημερινή κυβέρνηση δεν θα λύσει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας, δεν θα άρει το αδιέξοδο της χώρας.

Το πιθανότερο είναι ότι μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα δώσει μια από τα ίδια, χωρίς να μεταβάλει θεαματικά τους υφιστάμενους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν έχουμε την πολυτέλεια νέων εκλογών, που δεν θα προσδώσουν απολύτως τίποτα. Χρειαζόμαστε γενναίες αποφάσεις και ευρύτερες συναινέσεις.

Κι αυτό διότι κανένα κόμμα, καμία πολιτική δύναμη δεν έχει ούτε τη δυναμική ούτε τη βαρύτητα να σηκώσει το δυσβάστακτο φορτίο της χώρας.

Με προεξάρχοντα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος καλείται να επιβεβαιώσει (έστω και συμβολικά) τον υψηλότατο θεσμικό του ρόλο λαμβάνοντας τις ανάλογες πρωτοβουλίες, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να αναζητήσουν ένα μίνιμουμ τουλάχιστον εθνικής συναίνεσης.

Είτε αυτή περνάει μέσα από την υποστήριξη της σημερινής κυβέρνησης σε συγκεκριμένα πλαίσια είτε μπορεί να επέλθει με τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, επιβάλλεται να επιτευχθεί για να μην βουλιάξει η χώρα. Για να μην βουλιάξουμε όλοι μας.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης