Μετσόβιο: Σε ποιον ανήκει η εικόνα ενός κτιρίου;

Αίφνης οι αδιάφοροι αυτής της χώρας (επώνυμοι, ΜΜΕ κ.α.) άρχισαν να ενδιαφέρονται: Κακώς κάποιοι σακάτεψαν με γράφιτι το κτίριο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Που ήσαν  όλοι αυτοί, χρόνια τώρα που η δικτατορία του σπρέι έχει καταστρέψει την αισθητική κτιρίων, αρχαιοτήτων, ιστορικών κέντρων πολέων, τρένων, λεωφορείων, βιτρινών καταστημάτων κ.α.;

Γιατί το σπρέι δεν είναι πάντα τέχνη. Τις περισσότερες φορές είναι φασισμός πολλαπλής μορφής. Οικειοποιείσαι διπλά κάτι που δεν σου ανήκει: Από την μία βάφεις κάτι που ανήκει σε άλλον - τον ρώτησες; Γιατί εκεί ζει ή εργάζεται. Και από την άλλη κάνεις δικιά σου και την αισθητική αυτού που βάφεις ενώ ως εικόνα, ανήκει σε όλους μας.

Σε ποιον ανήκει λοιπόν η εικόνα ενός κτιρίου; Στον αρχιτέκτονα, στον ιδιοκτήτη, στον ανώνυμο πολίτη ή στον κάτοχο ενός... σπρέι;

Πάντως στην διάρκεια των σημερινών εργασιών καθαρισμού του κτιρίου του Μετσοβίου, οι εργάτες αναγκάστηκαν να διακόψουν τις εγασίες τους, καθώς πλήθος κόσμου πραγματοποίησε συμβολική διαμαρτυρία και συγκεντρώθηκε για να σταματήσει την επέμβαση.

Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν ύστερα από κάλεσμα μέσω facebook από το αυτοδιαχειριζόμενο Θεάτρο Εμπρός, που παρότρυνε να αντιδράσουμε στην αφαίρεση του γκράφιτι.

Στο κείμενο του Θεάτρου Εμπρός αναφέρεται πως «το γκράφιτι φωτίζει τη σκοτεινιά που αναδύεται από το ζοφερό μικροκλίμα της εξουσίας», σε απάντηση των δηλώσεων του υπουργού Πολιτισμού κ. Ν. Ξυδάκη, ο οποίος είχε δηλώσει στο παρελθόν πως «το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο απεικόνισε την κρίση στη χώρα, στην πόλη, στην οδό Στουρνάρη. Η σκοτεινιά του αναδύεται από το ζοφερό μικροκλίμα της περιοχής».

Το Θέατρο Εμπρός στο κείμενό του υπογραμμίζει πως «η Τέχνη είναι κοινό όφελος και όχι φθορά» και προσθέτει πως: «καλεί σε δράση ενάντια στην καταστροφή ενός ακόμα “μνημείου” τέχνης, ενάντια στην “απομάκρυνση” του γκράφιτι στο Πολυτεχνείο και τη δίωξη των δημιουργών του. Ελάτε και φέρτε τη φαντασία σας και τα υλικά που την ντύνουν…».

Το Θέατρο Εμπρός δεν απαντά: Σε ποιον ανήκει η εικόνα ενός κτιρίου;

            ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης