Μακεδονικό: Έχουν αποφασίσει να υπογράψουν

"Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό". Αυτό ήταν ένα από τα κύρια θέματα στην χθεσινή "Καθημερινή" όπου παραθέτει μια σειρά αντιφατικών και συγκρουόμενων δηλώσεων στελεχών των δυο κομμάτων .

Δεν ασπάζομαι στο ελάχιστο αυτή την πολιτική εκτίμηση. Κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν υπάρχει κανένα απολύτως χάσμα ανάμεσα σε Τσίπρα και Καμμένο, αντιθέτως τα έχουν συμφωνήσει όλα. Περί τίνος πρόκειται λοιπόν;

- Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ έχει διαβεβαιώσει τον Τσίπρα ότι θα ψηφίσει όποια συμφωνία και να έρθει στο τραπέζι ως οριστική και με το όνομα Μακεδονία μέσα φυσικά. Θα είναι διατυπωμένο στην γλώσσα τους οπότε θα ισχυρίζεται ότι η ελληνική λέξη "Μακεδονία", δεν υπάρχει.

Στο μεταξύ έχει εξηγήσει στον Τσίπρα πως έως την τελευταία στιγμή, θα είναι στα κεραμίδια ώστε αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία από κάποια τρίτη αιτία (π.χ κάνουν πίσω οι Σκοπιανοί) να εισπράξει τον θρίαμβο ότι αυτός... αντιστάθηκε (!). 

- Ο ΤΣΙΠΡΑΣ από την άλλη, έχει αποφασίσει να υπογράψει την σύνθετη ονομασία. Διαφωνώ απολύτως με τους εγχώριους αναλυτές που προβλέπουν "μη λύση", λόγω κινητοποιήσεων, ή επειδή τα Σκόπια δεν παζαρεύουν το μακεδονικό έθνος και την μακεδονική γλώσσα. 

Αυτά τα ξέρει ο Τσίπρας και ΔΕΝ τον ενδιαφέρουν (θα είχε ήδη διακόψει τις διαπραγματεύσεις). Ο Τσίπρας θέλει τη συμφωνία για να στοιχηθεί με τον ξένο παράγοντα, (δηλαδή τις ΗΠΑ και την ΕΕ), αλλά και τον Κοτζιά που βλέπει διπλωματικά οφέλη απέναντι π.χ στην Τουρκία και την Αλβανία..

Αυτό που πρέπει να αξιολογήσουμε επίσης είναι ότι η σύντομη ιστορία του Τσίπρα στην πρωθυπουργία είναι γεμάτη από μονομερείς αποφάσεις, στις οποίες δεν λογάριαζε ποτέ τους πολίτες, ή το δίκαιο (από τα μνημόνια που υπογράφει, μέχρι το δημοψήφισμα).

Κάθε φορά που έπαιρνε τέτοιες αποφάσεις είχε και τη συνταγή: Με ψεύδη υποστήριζε ότι επιτύγχανε τα ακριβώς αντίθετα (...), ενώ τα στελέχη του κόμματος έτρεχαν στα τηλεπαράθυρα για να υπερασπιστούν τον υποτιθέμενο νέο θρίαμβο. Δεν ανησυχεί καθόλου λοιπόν από τις αντιδράσεις (που θα τις βαφτίσει εθνικιστικές) ή τις δημοσκοπήσεις, (που καταγράφουν σε άρνηση,  πολίτες άλλων κομμάτων).

Αν με ρωτήσετε, Τσίπρας και Καμμένος θα υπογράψουν. Αν δεν υπογράψουν θα είναι μια εξέλιξη που θα με αφήσει πραγματικά κατάπληκτο.

                         ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης