Μέσα σε 40 χρόνια η Ελλάδα έχει μια τρίτη ευκαιρία να σοβαρευτεί

Μια τρίτη ευκαιρία έχει την Κυριακή η χώρα για να ξεκινήσει επιτέλους μια πορεία προς την κανονικότητα, δηλαδή σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να αποκτήσει η Ελλάδα ένα κράτος που δεν θα είναι διώκτης των πολιτών αλλά υπηρέτης τους.

Ακόμη να αποκτήσουμε ένα πολιτικό σύστημα που θα εργάζεται για το σύνολο των πολιτών και όχι για του κολλητούς κατακλέβοντας τον δημόσιο πλούτο. Και να έχουμε κανόνες μια υγιους καθημερινότητας που δεν μπορεί να είναι φυσικά η αναξιοκρατία, η φορολόγηση με τεκμηρια και χιλιάδες άλλες μόνιμες παθογένειες που αδικούν και αποσυντονίσουν την ελληνική κοινωνία.

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία ήταν τον Οκτώβριο του 1981 με το ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου νικά με χιλιάδες ανθρώπους να πανηγυρίζουν στους δρόμους. Το αστυνομικό κράτος της δεξιάς γίνεται παρελθόν, μπροστά μας υπήρχε μια σπουδαία δυνατότητα, η ελληνική κοινωνία να ενωθεί μέσα από οράματα και κοινούς στόχους.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου όμως θα στήσει ένα σκληρό κομματικό κράτος. Το κόμμα θα ορίζει τους πάντες, θα αποκτήσει πρόσβαση στις Τράπεζες για να ελέγχει ακόμη και το επιχειρείν, η Ελλάδα αποκτά νέες διαχωριστικές γραμμές συνεχίζοντας την ιδεολογική βεντέτα του εμφυλίου. Ακόμα και σήμερα, ζούμε ότι έστησε τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου: Έναν αδιανόητης έκτασης κομματικό κρατισμό πότε πράσινο, πότε μπλε, πότε κόκκινο.

Η δεύτερη ευκαιρία ήταν τον Ιανουάριο του 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την εθνική υποχρέωση να ενώσει, να δώσει οράματα και να εδραιώσει την δημοκρατική πλευρά στην διακυβέρνηση της χώρας. Δεν υπήρξε καν ευκαιρία, χάθηκε μέσα από μια εξοργιστική ανετοιμότητα παρά το γεγονός ότι η κρίση ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ να είσαι έτοιμος για να κυβερνησεις. Ο κομματικός κρατισμός συνεχίστηκε χειρότερος.

Τώρα έχουμε μια τρίτη ευκαιρία. Την έχουμε; Υπομονή από την Δευτέρα θα ξέρουμε. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες πολίτες δεν ψηφίζουν μόνο τιμωρητικά αλλά ζητωντας επιτέλους μια κανονικότητα που θα τους ελαφρύνει από το καθημερινό άγχος και τα αδιέξοδα που κανένα κόμμα δεν θέλησε ποτέ να επιλύσει. 

Η ευκαιρία υπάρχει. Προηγήθηκε η πράσινη, μετά η κόκκινη, τώρα η μπλέ. Αν θα αξιοποιηθεί είναι μια άλλη συζήτηση που δεν μπορεί να γίνει σήμερα. Θα γίνεται καθημερινά επί του πρακτέου.

                            ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης