Λευτέρης Κουσούλης: Τους οδηγεί συνεχώς ο κακός τους εαυτός

Κάποιες φορές η φωνή του πολιτικού επιστήμονα Λευτέρη Κουσούλη είναι κυριολεκτικά "φωνή βοώντος εν τη ερήμω". Με χειρουργική ακρίβεια περιγράφει μεγάλες αλήθειες αλλά αναρωτιέσαι: Πόσοι τον ακούν; Ο ίδιος απαντά φυσικά ότι "εμείς πρέπει να μιλάμε ανεξάρτητα από το πόσους επηρεάζουμε ή προτρέπουμε να σκεφτούν".

Μνημονεύω τον εξαιρετικό Λευτέρη Κουσούλη διότι έχει περιγράψει με ακρίβεια (και) την μετεκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. "Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κακό του εαυτό" λέγει και προβλέπει πως "οι ίδιες αιτίες που τον οδήγησαν στην εκκωφαντική αποτυχία να κυβερνήσει, θα τον οδηγήσουν και στην εξ ίσου εκκωφαντική αποτυχία να συσπειρώσει τον κεντροαριστερό χώρο". 

Πράγματι. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να απολογηθεί γιατί έχασε την εξουσία και έφερε την Δεξιά στο 40% θριαμβολογεί ότι πήρε 31,5%. Αντί να εξηγήσει γιατί παραδίδει μια σμπαραλιασμένη μεσαία τάξη αναγγέλλει ότι θα κάνει εκστρατεία να τους εγγράψει... μέλη. Αντί να μας πει γιατί παρέδωσε διαλυμένο κράτος και χρεοκοπημένες όλες της ΔΕΚΟ, καταγγέλλει την κυβέρνηση για (τον ανύπαρκτο) νεοφιλελευθερισμό.

Με λίγα λόγια, επέστρεψε ιδιαίτερα χαρούμενος σε αυτό που ξέρει να κάνει, δηλαδή στον κακό του εαυτό. Ενώνει "δυνάμεις" με την ΔΗΜΑΡ του 0,3% συνεδριάζοντας και στα γραφεία της. Θέλει να φέρει κι άλλα φθαρμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με μηδενική επιρροή στην κοινωνία. Σκέφτεται να ψηφίζουν οι πολίτες τον Τσίπρα ως μοναδικό υποψήφιο αρχηγό του "νέου" κόμματος. 

Όλα αυτά δεν είναι παρά αγαπημένοι τακτικισμοί που δίνουν νόημα στη ζωή τους, στην καθημερινότητα τους. Γιατί την ίδια ώρα, ακόμη δεν έχουν ιδέα για το τι πρέπει να αλλάξει στην Παιδεία, πως πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα, ποιες είναι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τόσα άλλα που είναι εντελώς ανίκανοι να συλλάβουν.

Με οδηγό τον κακό τους εαυτό λοιπόν, μόνο στην τύχη μπορούν να ελπίζουν. Να μην εμφανιστεί δηλαδή το πραγματικά νέο στην Κεντροαριστερά που θα τους αφανίσει με συνοπτικές διαδικασίες. Όσο δεν εμφανίζεται μπορούν να υποκρίνοντσι ότι εκπροσωπούν αυτοί την κεντροαριστερά. 

                                 ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης