Θυμηδία: Η Τουρκία θέλει να κάνει γεώτρηση 300 μίλια από τις ακτές της και μόλις... 6 από την Κρήτη - (Δεν θα το κάνει)

Γελάνε κυριολεκτικά όλοι: Η Τουρκία αναγγέλλει ότι θα κάνει γεωτρήσεις σε ένα σημείο που απέχει 300 μίλια από τις ακτές της, αλλά μόνο... έξι μίλια από την Κρήτη! Υπάρχει έστω και ένας σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη θα το ανεχθούν και θα το αφήσουν να συμβεί;

Η Τουρκία λοιπόν είναι βέβαιον ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές που υπάρχουν σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Η τακτική της είναι απλή: Στα λόγια διαμορφώνει νέα σύνορα, νέες υφαλοκρηπίδες. Στην πράξη δεν προχωρά ποτέ σε κάτι που να υλοποιεί όσα απειλεί να κάνει. Οι λόγοι είναι τρεις: 

Ο ΠΡΩΤΟΣ λόγος είναι η ανάγκη να συντηρείται ο εθνικισμός στην Τουρκία που στηρίζει εκλογικά τον Ερντογάν. Με τις εθνικιστικές κορώνες επίσης μια μερίδα των Τούρκων πολιτών "ξεχνά", υποτίθεται τα δεινά από την κατάρρευση της οικονομίας και τους νεκρούς από τον κορωνοϊό. Με τις εθνικιστικές κορώνες ο Ερνογάν παραπλανεί την κοινωνία.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ λόγος, είναι η Ευρώπη. Αν η Τουρκία ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές θα βρει μια ενωμένη Ευρώπη που θα διακόψει κάθε διάλογο για οικονομική κυρίως συνεργασία που η Τουρκία έχει σήμερα πρώτη ανάγκη.

Ο ΤΡΙΤΟΣ λόγος είναι η ελληνική αντίδραση. Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει μαι κλιμακούμενη αντίδραση που μπορεί να φτάσει ακόμη και σε πολεμική απάντηση. Δεν θα το ρισκάρει, γιατί από ένα τέτοιο θερμό επεισόδιο, δεν κερδίζει τίποτε, μόνο χάνει και μάλιστα η ήττα του σε όλα τα επίπεδα θα είναι μεγάλη.

Φυσικά δεν υπάρχει εφησυχασμός από την ελληνική πλευρά. Για να μένει η Τουρκία μόνο στα λόγια θα πρέπει να νιώθει τις άμεσες ελληνικές αντιδράσεις και αυτό σημαίνει ότι πρέπει για κάθε τούρκικη πρόκληση να υπάρχει η αντίστοιχη δυναμική απάντηση. Και πάντα να ενημερώνονται Ευρώπη και ΗΠΑ για τις τούρκικες παγκοσμίως πρωτότυπες και φαιδρές αξιώσεις. 

                                  ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης