Η πτωχευμένη Ελλάδα και η ΟΛΜΕ

Τον 19ο αιώνα το νεοσύστατο κράτος των Ελλήνων ευτύχησε να στηριχθεί από ένα πλήθος ευεργετών: Ζάππας, Αβέρωφ, Βαρβάκης, Ριζάρης, Ευγενίδης, Σίνας, Σισμανόγλου, Σιβιτανίδης, Δρομοκαίτης, είναι ένα μικρό μέρος των σπουδαίων Ελλήνων της εποχής που χρηματοδότησαν με δωρεές, την εκπαίδευση και έργα υποδομών σε μια χώρα που δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της. 

Τα κατάφεραν γιατί τότε δεν υπήρχαν φορείς όπως η... ΟΛΜΕ, η οποία εν μέσω βαθύτατης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ζητά να μην γίνει αποδεκτή μια χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, σε σχολεία της Μαγνησίας. Η ΟΛΜΕ διακηρρύσει ότι αυτό είναι υποχρέωση του ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΟΥ ελληνικού κράτους και πως οι εν λόγω χορηγίες, συνιστούν εμπορευματοποίηση της Παιδείας.

Κατά την αυτήν αντίληψη, η πτωχευμένη Ελλάδα δεν θα έπρεπε να αποδεχθεί τα εκατοντάδες ασθενοφόρα του Ιδ΄ρυματος Νιάρχου που σώζουν ζωές, ούτε τους σύγχεονους ιατρικούς εξοπλισμούς και την αναβάθμιση νοσοκομείων. Το Ίδρυμα Νιάρχου έχει ξεπεράσει σε δωρεές τα 2,2 δισ. ευρώ για την στήριξη της πληγωμένης Ελλάδας, προφανώς γιατί προωθέι την... εμπορευματικότητα.

Αλλά ας μείνουμε στον Μποδοσάκη. Δεν είχε ούτε οικογένεια ούτε παιδιά αλλά δεν ξέχασε ποτέ πως ξεκίνησε ξυπόλητος, στο δημοτικό σχολείο πήγε μέχρι τα δέκα του χρόνια και δεν διέθετε ούτε τα στοιχειώδη βιβλία και τετράδια λόγω της ένδειας της οποίας βρισκόταν η οικογένειά του. 

Ίδρυσε το Ίδρυμα Μποδοσάκη (1973) που παρέχει υποτροφίες σε νέους για να σπουδάσουν, επιστημονικές βραβεύσεις, δωρεές, ενισχύοντας όπου μπορεί τον άξιο Έλληνα και την Εκπαίδευση (που ο ίδιος δεν μπόρεσε να έχει).

Πώς να σχολιάσει κανείς τους ξεχασμένους στον 10ο αιώνα της ΟΛΜΕ; Αυτοί ζουν ακόμη στον Μεσαίωνα, ούτε καν στον 19ο αιώνα.

(Υ.Γ.  Μεταξύ άλλων ο Μποδοσάκης:

  • Χρηματοδότησε την αγορά έκτασης 185 στρεμμάτων στην Κάντζα και την ανέγερση των αναγκαίων κτηριακών και αθλητικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του Μποδοσάκειου Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Αθηνών.
  • Ίδρυσετη Γηριατρική Κλινική στο Κρατικό Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Αθηνών.
  • Πρίσφερε την κατοικία του στο Παλαιό Ψυχικό για να γίνει, μετά το θάνατό του, κατοικία του Έλληνα πρωθυπουργού (σήμερα στεγάζει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού).
  • Έχτισε δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα με πρώτο στο Ηράκλειο).

                       ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης