Η ΝΔ λειτουργεί σε δυο επίπεδα που αλληλοσυγκρούονται

Η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για το επιτελικό κράτος ήταν συγκλονιστική. Αν είχαμε Μέσα Ενημέρωσης ικανά να αξιολογούν τον δημόσιο βίο θα μιλούσαν για μια ομιλία - σταθμό που περιέγραφε όλες τις αιτίες που το πολιτικό σύστημα δημιούργησε ένα δουλοκτητικό κράτος που διαχρονικά μοιάζει σχεδόν αδύνατον να μεταλλαχθεί σε ένα κράτος κανονικότητας. 

Δυστυχώς η υψηλού επιπέδου αυτή ομιλία αγνοήθηκε από τα ΜΜΕ, που προτίμησαν να περιγράψουν ανούσιες λεκτικές διαμάχες, (στις οποίες κατέφυγε η αντιπολίτευση, μη μπορώντας να ανταποκριθεί στους νέους όρους του πολιτικού παιχνιδιού). Αρκετοί πολίτες όμως, σίγουρα την αξιολόγησαν

Δεν ήταν μόνο η ομιλία Μητσοτάκη που περιγράφει το πως λειτουργεί πλέον η ΝΔ σε κυβερνητικό επίπεδο. Γεραπετρίτης, Πικραμμένος και πολλοί άλλοι μιλώντας από βήματος Βουλής έδωσαν μια εντελώς νέα εικόνα στην δραστηριότητα της, με ποιότητα επιχειρημάτων, αξιοπρέπεια, βαθύτερα νοήματα. Το επίπεδο έχει ανέβει σημαντικά.

Τα παραπάνω περιγράφουν το ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ λειτουργίας της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης, στην κυριολεξία συγκρότησε μια dream team ανεξάρτητων προσωπικοτήτων αλλά και προσώπων από άλλους πολιτικούς χώρους, σκοπεύοντας μεγάλες μεταρρυθμίσεις και εξαφάνιση παθογενειών.

Δυστυχώς, η ΝΔ λειτουργεί και σε ένα ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ  εντελώς διαφορετικής αντίληψης από το πρώτο. Σε όλες τις κρατικές δομές, τοποθετούνται κομματικά στελέχη, δεν επιλέγονται δηλαδή πρόσωπα από την κοινωνία, αλλά από τον κομματικό σωλήνα. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των προσώπων είναι παλαιοκομματικής νοοτροπίας που βλέπουν το κράτος σαν λάφυρο. 

Δεν γνωρίζω αν ο κ. Μητσοτάκης μπορούσε να κάνει αλλιώς, ωστόσο η τοποθέτηση τους είναι μια επικίνδυνη πρακτική γιατί ανατροφοδοτείται ο σκληρός κομματισμός όπου ανίκανοι, εμμονικοί και "σκελετοί" της δεκαετίας του 80 επιστρέφουν στα κοινά χωρίς να μπορούν να περάσουν στην κοινωνία τα υψηλά μηνύματα που προωθεί το ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Αντίθετα, υπάρχει ο φόβος να σπείρουν οργή και χλεύη.

(Εδώ, η ΝΔ συνεχίζει την φρικτή τακτική που πρώτος επέβαλε ο Ανδρέας Παπανδρέου τη δεκαετία του 80 και έκτοτε το βιώνουμε με όλες τις κυβερνήσεις: Το κόμμα να καταλαμβάνει παντού το κράτος).

Και τα δυο ΕΠΙΠΕΔΑ περνούν μηνύματα στην κοινωνία. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε, ποιο από τα δυο επίπεδα - που αλληλοσυγκρούονται - θα επιλέξουν σε βάθος χρόνου οι πολίτες για να κρίνουν τον κ. Μητσοτάκη.

                                ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης