Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει χωρίς τις ΗΠΑ και την Βρετανία

Με την λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ευρώπη αποφάσισε να βολευτεί στη σκιά των ΗΠΑ. Η πολιτική της ήταν να αφήσει στην Αμερική στον ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα, συναινώντας σε κάθε της πράξη. Επιπρόσθετα, δημιουργώντας την Ευρωπαίκή Ένωση, αποφάσισε να ασχοληθεί με την οικονομική της ανάπτυξη.

Ακόμη και η μεγάλη ηττημένη και υπεύθυνη των δυο παγκοσμίων πολέμων Γερμανία, έχοντας και την "τιμωρία" της μη ανάπτυξης στρατού, αναπτύχθηκε γοργά πάνω στα ερείπια του πολέμου, έγινε οικονομική υπερδύναμη και κατέληξε σύμμαχος αυτών που την κατανίκησαν.

Όλα τα παραπάνω κατέρρευσαν μόλις πριν 4 χρόνια. Οι ΗΠΑ του Τραμπ εγκατέλειψαν παντού τους συμμάχους τους, έδωσαν χώρο για βαρβαρότητες σε αυταρχικούς ηγέτες, πήραν ακόμη και εμπορικά μέτρα κατά της Ευρώπης, την οποία παρότρυναν να διαλυθεί! 

Από κοντά και το Brexit. Η Ευρώπη δεν έχασε μόνο τις ΗΠΑ αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο που διαθέτει τις κορυφαίες υπηρεσίες πληροφοριών, Η Ευρώπη ξεγυμνωθηκε χωρίς δυο μεγάλους εταίρους της.

Η κρίση που έχει προκύψει με τον απασφαλισμένο Ερντογάν πρέπει να είναι η ευκαιρία μιας νέας εποχής για την Ευρώπη. Έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να πορευτεί χωρίς τις ΗΠΑ (ακόμη και με τά την αναμενόμενη νίκη Μπάιντεν) ακόμη και χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η Ευρώπη με όπλα τον βαθύ πολιτισμό της, την μεγάλη οικονομική της δύναμη και την κοινωνία της ελεύθερης έκφρασης οφείλει να αναπληρωσει τα κενά που δημιουργησε o Tραμπ και το Brexit. Πρέπει να επανατοποθετηθεί στην παγκόσμια σκακιέρα με παίκτες όπως η Κίνα, ή η Ρωσία του Πόύτιν. Η περίοδος που ηταν θεατής των απανταχού στον πλανήτη δράσεων των ΗΠΑ έχει λήξει. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης