Η ελληνική κοινωνία σε μέγιστη παρακμή και καθυστέρηση

Mια έκφραση της ποιότητας της ελληνικής κοινωνίας απαντάται στα λεγόμενα "μέσα κοινωνικής δικτύωσης". Στο Facebook, στο twitter και αλλού, αιφνιδιάζεται κανείς από την έκταση του ξερολισμού και της πρωτοφανούς επιθετικότητας. Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η απόπειρα κατά Παπαδήμου έφεραν στο προσκήνιο χιλιάδες πεζοδρομιακές ύβρεις που σε αφήνουν άφωνο.

Μια πρώτη απορία είναι: Αυτή η εκτεταμένη παρακμή που δηλητηριάζει την ανθρώπινη σκέψη και συμπεριφορά, υπάρχει και σε άλλες χώρες; Στη γειτονική Ιταλία ας πούμε οι πολίτες της αλληλο-υβρίζονται χυδαία έως εμετικά από το πρωί έως το βράδυ; Στη Γαλλία βγάζουν χολή κατά των θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών ή κατά νεκρού πολιτικού;

Φαίνεται πως στην έκταση που το ζούμε στην Ελλάδα είμαστε μόνο εμείς. Μόνο εδώ καταγράφει κανείς τόσες χιλιάδες ανοησίες, ύβρεις και προσβολές σε καθημερινή βάση.

Τα φαινόμενα αυτά οφείλονται φυσικά στην ημιμάθεια των Ελλήνων. Η οικονομική κρίση μας ξεγύμνωσε όλους. Απεδείχθη περίτρανα ότι ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε καθυστέρηση. Όχι μόνο δεν μπορεί να αξιολογήσει όσα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του, αλλά αρέσκεται στο να τα αγνοεί, να υπερασπίζεται τα ασήμαντα των επιλογών του, να μην διδάσκεται από τα λάθη του. 

Ακόμη ο ελληνικός λαός ακυρώνει με χυδαίο τρόπο κάθε φωνή λογικής και ενισχύει με ένταση το "εμείς" και οι "άλλοι". Εμείς είμαστε αυτοί που τα ξέρουμε όλα, οι άλλοι είναι όσοι δεν είναι μαζί μας.

Είναι τέτοια η παρακμή στην ελληνική κοινωνία ώστε να μην υπάρχουν πουθενά ούτε νησίδες ποιοτικής σκέψης, οι δε φωτισμένοι άνθρωποι να λείπουν από την πρώτη γραμμή. Η ασημαντότητα έχει κατακλύσει από άκρου εις άκρον την χώρα, σαρώνοντας την πολιτική δράση, τις τέχνες, την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία, κάθε δραστηριότητα.

Δεν ευθύνονται πλέον μόνο οι πολιτικοί για την κατάρρευση της χώρας. Υπάρχουν και ατομικές ευθύνες σε κάθε έναν από εμάς. Ευθύνες για την ευτέλεια, το σκουπιδαριό και το κοινωνικό τέλμα από το οποίο μοιάζει αδύνατον να βγούμε. Ενώ η ελληνική οικονομία σίγουρα κάποια στιγμή θα βρει το δρόμο της, η ελληνική κοινωνία των απολίτιστων δεν βλέπω πως θα μπορέσει να συνέλθει. 

Δεν υπάρχει τίποτε που να μου δείχνει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ στην ελληνική κοινωνία. Αξιοθρήνητοι ξερόλες, αμόρφωτοι - απαίδευτοι άνθρωποι, φανατικοί και λεκτικοί τραμπούκοι έχουν επιβληθεί.

                 ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης