Η Δημοκρατία δεν λειτουργεί σε Τουρκία, Βενεζουέλα, Ρωσία κ.α. - Στην Ελλάδα;

Η αστική Δημοκρατία είναι μακράν ότι καλύτερο έχουμε, όχι γιατί πάμε στις κάλπες (που πλέον δεν πάμε κι όλας) αλλά γιατί έχουμε σπουδαίους δημοκρατικούς κανόνες που καθορίζουν την λειτουργία της εξουσίας και κυρίως τον ΕΛΕΓΧΟ της.

Ωστόσο καταστρέφουμε την Δημοκρατία με τα ίδια της τα... όπλα. Ηγέτες όπως ο Πούτιν ή ο Ερντογάν, ακόμη και ο Τραμπ χρησιμοποιούν τις θεσμικές της λειτουργίες ώστε να εγκαθιδρύσουν δικτατορίες ή ακυβερνησία με το πρόσχημα ότι "όλα έχουν γίνει με σεβασμό στη Δημοκρατία".

Η μέθοδος είναι παντού ίδια και δυστυχώς εφαρμόζεται ως ένα βαθμό και στην Ελλάδα. Οι πολιτικοί αντίπαλοι διασύρονται έως εξαφανίσεως, αν χρειαστεί φυλακίζονται κι όλας από την καθοδηγούμενη Δικαιοσύνη. Τα ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης πολεμούνται ενώ μια μερίδα τους ΕΞΑΓΟΡΆΖΕΤΑΙ απροκάλυπτα.

Όλοι οι Θεσμοί γίνονται εργαλεία του καθεστώτος και λειτουργούν μόνο με εντολές τους. Οι Steven Levitsky και Daniel Ziblatt στο βιβλίο τους "Πως η Δημοκρατία πεθαίνει", γράφουν ότι πλέον δεν χρειάζεται ένα πραξικόπημα Συνταγματαρχών ή Στρατηγών για να την καταλύσει, είναι οι εκλεγμένοι ηγέτες που υποσκάπτοντας μεθοδικά τους πυλώνες της Δημοκρατίας την καταργούν.

Κατά τους συγγραφείς, χώρες όπως η Τουρκία, η Βενεζουέλα, η Ρωσία, περιγράφουν άριστα τον αργό θάνατο της Δημοκρατίας αφού η κατάλυσή της γίνεται με εκλογές, Κοινοβούλια που (δήθεν) λειτουργούν, Συντάγματα (που τα αλλάζουν) και πλήθος ψηφισμένων κανόνων (που απλώς δεν τηρούνται).

Τα παραπάνω δυστυχώς αφορούν και την Ελλάδα. Εδώ έχουμε ένα Σύνταγμα που το έχουν κουρελιάσει. Έναν εκάστοτε πρωθυπουργό με υπερεξουσίες μεγαλύτερες από αυτές που έχει σήμερα ο Ερντογάν. Μηδενικούς κανόνες, όλα στον άερα. Και ένα κράτος - λάφυρο μαγαζάκι των εκάστοτε κυβερνώντων που φυσικά το λεηλατούν για να ζουν καλά, αλλά και να επανεκλέγονται.

Έχουμε επίσης εξαγορασμένα ΜΜΕ, ποδηγετημένους Θεσμούς, και έναν φοβερό αυταρχισμό (π.χ. χωρίς να ρωτήσουν κανέναν ορίζουν όποτε θέλουν τις εκλογές των ΟΤΑ, αλλάζουν το εκλογικό τους σύστημα κ.ο.κ.).

Η συζήτηση για την ελλειμματική Δημοκρατία αφορά και την Ελλάδα που αλλάζει συνεχώς τα εκλογικά της συστήματα, δεν κάνει ποτέ εκλογές στην 4ετία, κανείς δεν λογοδοτεί για οτιδήποτε. Είμαστε πρωταθλητές στο χάος μιας διαρκούς ακυβερνησίας με το πρόσχημα ότι δήθεν η Δημοκρατία εδώ λειτουργεί. Ψέματα. Δεν λειτουργεί.

                             ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης