Η ανάπτυξη θα έρθει έτσι κι αλλιώς αλλά πόσους θα αφορά;

Ξέρουμε τα πάντα πια. Ξέρουμε ότι την Ελλάδα την κατέστρεψε και την καταστρέφει το πελατειακό κράτος που περιγράφεται από γραφειοκρατία, πολυνομία, βολεμένα στελέχη σε ακατάλληλες θέσεις άρα ακατάλληλα δια την εργασίαν που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν.

Ξέρουμε ότι αυτό το κράτος - τέρας που δημιούργησαν οι πολιτικοί ξέφυγε από τον έλεγχό τους: Δεν μπορούν να το αλλάξουν, να το περιορίσουν ή να το βάλουν να δουλέψει. Ξέρουμε ακόμη ότι δεν ευθύνονται οι "κακοί ξένοι" για τα δεινά μας αλλά οι αμετανόητοι πολιτικοί που ανεύθυνα και επίμονα εξακολουθούν να συντηρούν το πελατειακό κράτος, την ραθυμία του και την αναποτελεσματικότητά του εις βάρος της ίδιας της χώρας.

Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί που νομίζουν ότι όλα γίνονται "για να μας πάρουν τα πετρέλαια και τον πλούτο μας τζάμπα", ότι ο Σώρρας "έχει 600 δισ. ευρώ", που βαριόμαστε να τα ρευστοποιήσουμε, ότι ο Λεβέντης "τα λέει καλύτερα από όλους" και πάει λέγοντας. Πάντα υπήρχαν - και θα υπάρχουν - και τέτοιοι στις κοινωνίες, όμως έστω και μέσα από την ανικανότητα των ΄Ελληνων  πολιτικών και την ημιμάθεια μέρους των πολιτών, η Ελλάδα προσαρμόζεται και αλλάζει.

Ο επιχειρηματικός κόσμος στο σύνολό του ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΕΙ την ανεπάρκεια των πολιτικών και πορεύεται προς την έξοδο της κρίσης. Το κάνει με σχέδιο, το κάνει μεταφέροντας την έδρα του αλλού, το κάνει μειώνοντας προσωπικό και κόστη, το κάνει εκσυγχρονίζοντας την παραγωγή του.

Ένα άλλο κομμάτι της αγοράς καταφέυγει στην φορο-αποφυγή. Το κάνει με μαύρη εργασία, το κάνει μη κόβοντας αποδέιξεις ή τιμολόγια το κάνει για να επιβιώσει. Έστω και έτσι όμως κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά - δεν πάει όλο στα κρατικά ταμεία - και έχουμε φτάσει στην αφετηρία για μια νέα πορεία.

Πέρα από την αγορά που έχει προσαρμοστεί, λόγω των "κακών ξένων" έχουμε ένα κράτος με μείον 200.000 υπαλλήλους και χαμηλότερα έξοδα, χαμηλούς μισθούς (δυστυχώς) παντού, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις - παράσιτα έχουν κλείσει οριστικά και είναι εκτός αγοράς δεν την μολύνουν με "αέρα".

Τα μνημόνια έσπασαν την ελληνική οικονομική "φούσκα" των αεριτζήδων και των δανεικών και σήμερα έστω και με προβλήματα η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη για επανεκκίνηση. Φυσικά δεν βοήθησαν οι πολιτικοί σε αυτό αφού συνεχώς πατούσαν φρένο, όμως έστω και αν χρειάστηκαν 8 χρόνια για κάτι που ήθελε μόλις δύο, είμαστε σε μια αρχή ανάπτυξης.

Βέβαια το τίμημα της ανικανότητας των πολτικών θα πληρωθεί: Οι τράπεζες, η δημόσια περιουσία, οι εισπρακτικοί μηχανισμοί, μέρος των πολιτικών αποφάσεων ΕΧΟΥΝ ΕΚΧΩΡΗΘΕΙ στος δανειστές όχι όμως για να μας πάρουν τον πλούτο. Απλώς με τέτοιο ανυπόληπτο πολιτικό προσωπικό δεν υπήρχε άλλος τρόπος να οδεύσει η Ελλάδα προς μια στοιχειώδη έστω κανονικότητα.

Όλα τα παραπάνω τα ξέρουμε λοιπόν. Ή μήπως όχι;..

                     ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης