Η άλλη άποψη: Κινδυνεύει η ελληνικότητα της Μακεδονίας;

Οι αναγνώστες της στήλης θα ενθυμούνται πως από την πρώτη στιγμή εξήγησα ότι το πρόβλημα με τα Σκόπια δεν είναι το όνομα αλλά η αποδοχή των Ελλήνων ότι υπάρχει μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα. Όπως έγραψα, ποτέ δεν υπήρξε στην ιστορία έθνος Μακεδόνων, όπως δεν υπήρξε έθνος Αθηναίων, Αχαιών, Θεσσαλών κ.ο.κ.

Χρειάστηκε να περάσουν κάποιες εβδομάδες ώστε οι Έλληνες πολιτικοί - μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός - να το πουν: Ποτέ δεν υπήρξε ούτε έθνος ούτε γλώσσα μακεδονική. Ωστόσο ο Ζάεφ αποκλείει κάθε συζήτηση και για τα δύο, επιμένοντας στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού (και όχι στην αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας).

Τι πρέπει να κάνουμε; Κάποιες πιο ψύχραιμες φωνές, προσπαθούν να εξηγήσουν τι πραγματικά διακυβεύεται με τα Σκόπια.

Αν δεν βοηθήσουμε τον Ζάεφ να εμφανίσει στο εσωτερικό της χώρας του μια νεοσύστατη μακεδονική εθνότητα, το κρατίδιο των Σκοπίων θα αλωθεί από το ισχυρό και καθοδηγούμενο αλβανικό στοιχείο αλλά και από το βουλγάρικο. Συνεπώς το ερώτημα είναι: Ποιους θέλουμε στα βόρεια σύνορά μας;

Τους "Μακεδόνες" απαντούν κάποιοι αναλυτές εξηγώντας ότι σε βάθος χρόνους ποτέ δεν θα μπορέσουν να πείσουν ότι είναι κάτι περισσότερο από μια γεωγραφική εθνότητα. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας το γράφουν όλα τα βιβλία, το γνωρίζουν όλοι οι ιστορικοί, ποτέ δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό.

Ακόμη οι ίδιοι αναλυτές λένεν πως οι αλυτρωτικές "κορώνες" κάποιων Σκοπιανών ποτέ δεν θα γίνουν μια σοβαρή αξίωση σε βάθος χρόνου, αντίθετα το πιθανότερο είναι να εκτονωθούν.

Παράλληλα οι υποστηρικτές μια τελικής συμφωνίας με τα Σκόπια εξηγούν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια, θα έχει βελτιώσει θεαματικά τις σχέσεις της με ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, θα είναι δε η κυρίαρχη χώρα επιρροής τω Σκοπίων. Καταλήγουν δε στο ότι ένας ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ προσδιορισμός (Άνω ή Βόρεια Μακεδονία) ενισχύει την... κανονική Μακεδονία δηλαδή την Ελληνική που έχει και την ιστορία, τα αρχαιολογικά ευρήματα κ.λ.π.

Με λίγα λόγια σύμφωνα με αυτές τις αναλύσεις, τα Σκόπια σαν Μακεδονία έρχονται στην αγκαλιά των Ελλήνων χωρίς να κινδυνεύει η ιστορία μας. Σε αντίθετη περίπτωση θα πάνε στις αγκαλιές άλλων, εχθρικών προς την Ελλάδα εθνοτήτων.

Για όλα τα παραπάνω δεν έχω ιδέα τι σκέφτονται οι Έλληνες πολιτικοί, αν σκέφτονται κάτι...

                                   ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης