Εκλογές και Άλμα στο Μέλλον (Του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου)

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο των τελικών ευρωπαϊκών αποφάσεων εξασφαλίζει σημαντική οικονομική ενίσχυση. Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η χώρα μας ενισχύεται από ένα σημαντικό πακέτο που φτάνει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, η Ελλάδα συμμετέχει πλέον, χάρη στα δείγματα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, στην έκτακτη ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Εάν σε όλα αυτά προστεθεί η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων ελλειμμάτων και πλεονασμάτων διαπιστώνουμε ότι ξεσφίγγει η θηλιά των θηριωδών πλεονασμάτων 3,5% έως το 2022 και 2,5% έως το 2060 που ήταν το αποτύπωμα στην Ελληνική οικονομία της καταστρεπτικής διαπραγμάτευσης Τσίπρα το 2015. Έπειτα από μια δεκαετία κρίσης και παρακμής, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση να γυρίσει σελίδα.

Κάθε μεγάλη κρίση γίνεται μαμή της ιστορίας. Η Εθνική κρίση που προκάλεσε η προδοσία του Κυπριακού Ελληνισμού το 1974, οδήγησε στην κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος, την επιστροφή της Δημοκρατίας και τη θεμελίωση της Μεταπολίτευσης που φέρει τη σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Κορυφαίο επίτευγμα η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Ο Κ. Σημίτης ολοκλήρωσε το επίτευγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η διεθνής οικονομική κρίση του 2008 έθεσε σε δοκιμασία το οικοδόμημα της Μεταπολίτευσης. Η χώρα ουσιαστικά χρεωκόπησε.

Η δημοκρατία απειλήθηκε από την «αντιμνημονιακή αγανάκτηση» και την επέλαση του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού. Η Ελλάδα κινδύνευσε να βρεθεί εκτός Ευρώπης. Να μείνει μόνη απέναντι στις απειλές του Νεοοθωμανισμού και πλημμυρισμένη από απελπισμένους μετανάστες.

 Η υγειονομική κρίση ανέδειξε μια άλλη Ελλάδα. Η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας μετέτρεψε τη χώρα μας σε πρότυπο για ολόκληρο τον κόσμο. Ο διεθνής τύπος την εγκωμίασε. Το CNN την τοποθέτησε στο πάνθεον των «successstory του COVID-19». Ο διάσημος ισραηλινός ιστορικός Γιουβάλ Χαράρι δήλωσε ότι θα διάλεγε την Ελλάδα για παγκόσμιο ηγέτη κατά της πανδημίας.

Η χώρα κέρδισε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και τις αγορές. Η επιτυχία δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε αυτονόητη. Ήταν το αποτέλεσμα της ικανότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη να αντιληφθεί τη διάσταση του προβλήματος, της ετοιμότητας του να πάρει έγκαιρα δύσκολες αποφάσεις και της αποτελεσματικής εφαρμογής τους. Το «μείγμα» πολιτικής απόφασης με τεχνοκρατική θεμελίωση που εφάρμοσε, αποκατέστησε ένα πρωτόγνωρο κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Πολιτεία και πολίτες.

 Το κεκτημένο της επιτυχούς αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τις τολμηρές Ευρωπαϊκές αποφάσεις, θέτουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντιμέτωπο με την ιστορική πρόκληση να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα μακρόπνοο σχέδιο μετασχηματισμού της χώρας.

Έναν οδικό χάρτη δομικών μεταρρυθμίσεων Ελληνικής «ιδιοκτησίας», με διπλό στόχο. Να «γκρεμίσει τις παθογένειες της μεταπολίτευσης» όπως προεκλογικά έχει ο ίδιος δεσμευτεί. Να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις των Ελλήνων από στερεότυπα και νοοτροπίες που κρατούν καθηλωμένες τη χώρα και την κοινωνία.

Ένα όραμα πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού, πολιτισμικού εκσυγχρονισμού που θα μας προσδιορίζει ως λαό. Η Ελλάδα από την αρχή. Δύο είναι οι προϋποθέσεις που απαιτούνται.. Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης και πρόσφορες πολιτικές συνθήκες για την εφαρμογή του.

 Το 2021 συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους. Στα διακόσια χρόνια, η Ελλάδα γνώρισε θριάμβους και ήττες, επιτεύγματα και χρεωκοπίες. Διαχρονική αποτυχία, η συγκρότηση ενός κράτους στην υπηρεσία του πολίτη και όχι λάφυρο του εκάστοτε νικητή των εκλογών.

Το στόχο αυτό οφείλουν να υπηρετήσουν οι προτάσεις «των σοφών». Η τελική διαμόρφωση της «Agenda 2021», όπως θα μπορούσαν οι προτάσεις να έχουν ονομαστεί, ανήκει στον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του.

 Διάλογος και έγκριση από την κοινωνία, είναι ο μόνος ενδεδειγμένος δρόμος για την επανεκκίνηση της χώρας. Εκλογές το συντομότερο δυνατό. Το διακύβευμα των εκλογών είναι η απόφαση της κοινωνίας για ένα άλμα στο μέλλον. Ή μια ακόμη χαμένη ευκαιρία εκσυγχρονισμού.

Η κοινωνία θα κληθεί να αποφασίσει αν επιθυμεί την πρόοδο με πυλώνες την αριστεία την αξιοκρατία, την αξιολόγηση και τη λογοδοσία. Ή την οπισθοδρόμηση με τις «αυταπάτες» ανεπάγγελτων επαγγελματιών της πολιτικής και τις διχαστικές πρακτικές μιας ανιστόρητης και παρακμιακής Αριστεράς.

 Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή, τόλμησε δύο φορές την επανίδρυση του κομματικού φορέα που ηγείτο. Με στόχο την ιδεολογική διεύρυνση προς το κέντρο και τον εμπλουτισμό του με καταξιωμένα στελέχη εντός και εκτός πολιτικής, ανεξάρτητα κομματικής προέλευσης.

Τα δείγματα πολιτικής που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ιδίως με την υποδειγματική αντιμετώπιση της δίδυμης κρίσης, του Έβρου και της πανδημίας, έχουν προκαλέσει μια εντυπωσιακή διείσδυση στον χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς. Η επανίδρυση της Νέας Δημοκρατίας με κατεύθυνση ούτε δεξιά ούτε αριστερά αλλά ΕΜΠΡΟΣ, θα επιτρέψει στους πολίτες που σήμερα διστάζουν, λόγω του πολιτικού φορτίου που κουβαλάει, να περάσουν το κατώφλι της.

Το 2021 μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας ιστορικής περιόδου. Ένα «Εθνικό άλμα προς τα εμπρός» όπως οραματίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε τα εθνικά μας γενέθλια.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης