Δύο Μέτρα και Δύο Σταθμά της Ευρώπης, και μια λαμπρή ιδέα

Του Peter Kramer

 

Τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Επιτροπή ανέβαλαν μερικούς αυστηρούς κανόνες και επέτρεψαν στη Γαλλία να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα σε περισσότερα χρόνια.

Σοφή απόφαση. Αυτό αποδεικνύει ότι ένα «είδος κοινής λογικής» έκανε την εμφάνισή του τελικά στις «Βρυξέλλες» χαλαρώνοντας τις άκαμπτες νομισματικές και χρηματοοικονομικές ευρωπαϊκές  γραμμές.

Αλλά, όπως συχνά έχουμε δει, οι «Βρυξέλλες» λειτουργούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά! Από τη μια πλευρά έχουμε την τυχερή Γαλλία (χάρη στο Moscovici, τον Επίτροπο Οικονομικών  που στο παρελθόν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας!) και από την άλλη πλευρά έχουμε τη φτωχή Ελλάδα.

Με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η ΕΕ δεν δείχνει κανένα έλεος στην Ελλάδα.

Κάτω από την τεράστια πίεση της ΕΕ, η χώρα πρέπει να προχωρήσει με περαιτέρω μέτρα λιτότητας για να βρει τα χρήματα για την αποπληρωμή των πιστωτών της.

Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι, και περισσότεροι δεν θα έχουν αρκετά χρήματα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών τους, όπως για να πάνε στο γιατρό ή να αγοράσουν τα απαραίτητα φάρμακα.

Ο «εικονικός πνιγμός», όπως κάποτε λεγόταν αυτή η ταπεινωτική πολιτική της ΕΕ για την Ελλάδα, συνεχίζεται. Εν τω μεταξύ, η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει νέα νομοθεσία οραματιζόμενη 40.000 προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

Ακόμη ασκεί πιέσεις στα ελληνικά ταμεία κοινωνικής ασφάλισης για να παραδώσει εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ ώστε να καταβληθούν σίγουρα οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αυτό το μήνα.

Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να βρει «νέα» χρήματα. Ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, είπε ότι είναι «έτοιμος να αποδεχθεί» την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία κατοχύρωσε ότι η γερμανική ιδιοκτησία στην Ελλάδα θα μπορούσε να κατασχεθεί ως αποζημίωση για τις αγριότητες κατά τη ναζιστική κατοχή την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε στο Κοινοβούλιό του: «Μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990, τα νομικά και πολιτικά θέματα, που δημιουργήθηκαν σχετικά με αυτή, πρέπει να επιλυθούν.

Αλλά από τότε, οι εκάστοτε γερμανικές κυβερνήσεις επέλεξαν τη σιωπή, τα νομικά τεχνάσματα και την καθυστέρηση».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή θα επανασυσταθεί για να εξετάσει το θέμα.

Λαμπρή ιδέα! Αν ο Σόιμπλε θέλει η Ελλάδα να πληρώσει τα χρέη της, ας πληρώσει και η Γερμανία τα δικά της!

ΠΗΓΗ: European Business Review

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης