Δυο κινητά, επί τέσσερις ώρες, στο δωμάτιο 111

Το κινητό τηλέφωνο που κρατάμε στα χέρια μας είναι μια φοβερή σε έκταση "πόρτα" προς την πληροφορία. Όπου και να βρίσκεται κανείς έχει τα πάντα στην παλάμη του: Με μια σύντομη αναζήτηση παίρνει απαντήσεις σε κάθε τι: Από την θεωρία του Αριστοτέλη ή του Κάντ μέχρι το που είναι το πιο κοντινό μεζεδοπωλείο.

Ταυτόχρονα όμως, το κινητό τηλέφωνο που κρατάμε στα χέρια μας είναι και μια "πόρτα" προς τα απολύτως προσωπικά δεδομένα μας. Πλέον "κάποιοι" γνωρίζουν με ακρίβεια χιλιοστού του δευτερολέπτου που είμαστε ανά πάσα στιγμή, με ποιους είμαστε, που ακριβώς πήγαμε, πόσο καθήσαμε, ποιος από την παρέα πλήρωσε και πόσο. (Σήμερα, υπάρχουν γονείς που γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που είναι τα παιδιά τους, μέσω του κινητού).

Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ μπορεί να θεμελιώσει μια απιστία αν πεί στην απατημένη σύζυγο: "Το κινητό του συζύγου σας ήταν με το... κινητό της τάδε κυρίας επί τετράωρο στο δωμάτιο 111 του τάδε ξενοδοχέιου"! Δεν ξέρω μήπως τα λεγόμενα sosial media δημιουργήσουν μια τέτοια εφαρμογή και ενημερώνουν απευθείας την ή τον απατημένο, έναντι μια μικρής αμοιβής - θα πέσει πολύ δουλειά. 

(Αν τους το πει κάποιος, ας μνημονεύσει και μένα, το είπα πρώτος, μπορεί να βγάλουμε όλοι χρήματα).

Τι ακριβώς κάνουν τα sosial media; Πωλούν τα δικά μας προσωπικά δεδομένα, σε επιχειρήσεις που αναζητούν πελάτες με κοινά χαρακτηριστικά (ηλικια, τόπο διαμονής, ενδιαφέροντα κ.α.) για να μας στείλουν τις διαφημίσεις τους. Είναι μόνο αυτό; Όχι.

Οι New York Times έκαναν ένα ρεπορτάζ για το Facebook. Ανακάλυψαν ότι το Facebook έχει από όλους τους χρήστες του ακόμη και την λίστα των ονομάτων και τηλεφώνων του κινητού τους. Όλο τον τηλεφωνικό μας κατάλογο δηλαδή! Έχουν την ακριβή διεύθυνση κατοικίας μας.

Το χειρότερο που ανακάλυψε η καλή εφημερίδα: Δεν μπορείς αυτά τα προσωπικά δεδομένα να τα σβήσεις μονομερώς. Μοιάζει να ανήκουν πια στο Facebook, που φέτος παρουσίασε αύξηση κερδών κατά 57%.

Το να πωλούν εν αγνοία μας τα προσωπικά μας δεδομένα σε τέτοια έκταση είναι και επικίνδυνο και ανήθικο. Επείγει το συντομότερο ο κάθε χρήστης να ΕΓΚΡΙΝΕΙ αν και πόσα προσωπικα του δεδομένα μπορούν να κοινοποιηθούν. (Ιδιαίτερα αυτό με το κινητό μας στο δωμάτιο 111, πρέπει τα ταχύτερο να αποτραπεί. Όχι και να έχουμε δυο κινητά το ένα κρυφό..!).

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης