Γιατί η συμφωνία με τα Σκόπια, είναι η λάθος συμφωνία

Τα τελευταία 120 χρόνια αναπτύχθηκαν δυο αλυτρωτικές προσπάθειες ατο λεγόμενο 'Μακεδονικό". Η μία ήταν κωμική: Ο Γκρουέφσκι αναλαμβάνοντας την δεκαετία του 90 την εξουσία, μετέτρεψε τα Σκόπια σε μια πόλη - κιτς, με φτηνιάρικα αγάλματα του Αλέξανδρου και του Φίλιππου, δρόμους με τα ονόματά τους και σχολικά βιβλία που μίλαγαν για την απευθείας καταγωγή τους από την αρχαιότητα.

Κανένας σοβαρός ιστορικός, γλωσσολόγος κ.α. στον πλανήτη δεν αποδεχόταν αυτούς τους αδιανόητους ισχυρισμούς, (ωστόσο υπάρχουν γενιές Σκοπιανών που μεγάλωσαν με αυτές).

Υπήρξε και μια δεύτερη αλυτρωτική προσπάθεια, καθόλου κωμική και ιδιαιτέρως σοβαρή. Στη διάρκεια του 20ου αιώνα, οι Σλάβοι της περιοχής με στόχο την έξοδο στο Αιγαίο, μιλούσαν για μια Μακεδονία όχι του Αλεξάνδρου αλλά για μια εδαφική Μακεδονία, που θα έπρεπε να επεκταθεί στα σύνορα που ονειρεύονταν.

Η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, αντιμετωπίζει μια χαρά την κωμική αλυτρωτική προσπάθεια Γκρουέφσκι αφού υποτίθεται ότι με αστερίσκους θα παραδέχονται οι Σκοπιανοί ότι δεν έχουν σχέση με την Αρχαία Ελλάδα, αλλά ενισχύει την δεύτερη αλυτρωτική προσπάθεια, αυτή των εδαφικών διεκδικήσεων.

Τους δίνουμε το λάθος όνομα: Βόρεια Μακεδονία άρα πιο κάτω υπάρχει και η Νότια αυτή που κάποιοι ποθούν να προσαρτήσουν. Τους δίνουμε την ανύπαρκτη Μακεδονική εθνότητα και την εξ ίσου ανύπαρκτη Μακεδονική γλώσσα που ουδέποτε ιστορικά υπήρξαν καθ΄οιονδήποτε τρόπο. 

Είναι σαν να αναγνωρίσει κανείς ως ξεχωριστή εθνότητα και γλώσσα την Κρητική, για όσους κατοικούν στην Κρήτη ή σε ένα μέρος της.

Η συμφωνία υπογράφει τον αλυτρωτισμό 120 χρόνων. Και μπορεί σήμερα να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Ελλάδα από το κράτος των Σκοπίων, όμως είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα Σκόπια θα είναι στο μέλλον η Μακεδονία και κανείς δεν θα μπορεί να εμποδίσει τους... Μακεδόνες να ονειρεύονται "τα σύνορα της καρδιάς τους".

Η λύση τελικά, ήταν αυτή του Κώστα Μητσοτάκη το 1992: Σλαβομακεδονία χωρίς αναγνώριση εθνότητας και γλώσσας. Μια λέξη που τα έλυνε όλα, αλλά ο υπερπατριωτισμός την εμπόδισε.

                               ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης