Γιατί η Δημοκρατία μας είναι μισή (περίπτωση Δημήτρη Καιρίδη)

Στην Ελλάδα με βάση το Πολίτευμα της χώρας, υποτίθεται ότι ισχύει για όλους ανεξαιρέτως το "εκλέγειν" και "εκλέγεσθαι". Όντως ισχύει κάτι τέτοιο; Ασφαλώς όχι. Στο "εκλέγειν" δεν υπάρχει πρόβλημα, πράγματι ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να πάει στην κάλπη και να ψηφίσει ή να καταψηφίσει όποιον θέλει, η ελευθερία είναι απόλυτη. Στο "εκλέγεσθαι" όμως οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εντελώς αποκλεισμένοι. Μόνο θεατές.

Για να εκλεγεί ένας Έλληνας πολίτης θα πρέπει να εγκριθεί από το κόμμα ή ακόμη χειρότερα από τον αρχηγό του. Με δεδομένο ότι στην Βουλή εισέρχονται 5-6 κόμματα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ είναι αυτοί που απολαμβάνουν το "εκλέγεσθαι", μόλις μερικές εκατοντάδες!

(ΟΛΟΙ τους δε είναι πολλαπλώς ελεγμένοι ώστε να είναι πειθήνιοι, άφωνοι, υποταγμένοι, στις προσταγές και επιθυμίες της κομματικής ηγεσίας, με τέτοια κριτήρια επιλέγονται, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση).

Και στους ελάχιστους όμως θεωρητικά μπορούν να πολιτευθούν στα 5-6 μεγάλα κόμματα, θα προηγηθεί ένα μεγάλο κομματικό  "ξεσκαρτάρισμα" με αποτέλεσμα, πολλοί ικανοί αλλά ανεξάρτητοι άνθρωποι να μένουν στο περιθώριο ακόμη και αν θέλουν να πολιτευθούν, επειδή δεν είναι ενταγμένοι σε φατρίες, ομάδες, κ.λ.π. Συνεπώς μειώνεται αδιανόητα ο τελικός αριθμός αυτών που απολαμβάνουν το "εκλέγεσθαι".

Ας υποθέσουμε τώρα ότι κάποιοι πραγματικά σημαντικοί πολίτες, με κύρος, σπουδές, σπουδαίες διαδρομές, επιλεγούν τελικά για το "εκλέγεσθαι". Εκεί τους περιμένουν βάρβαροι για να τους εξοντώσουν: Εφημερίδες του νεοαυριανισμού τους εκτελούν με συνοπτικές διαδικασίες μέσα από αδιανόητα ψεύδη,, πρόστυχες στοχευμένες επιθέσεις στο Διαδίκτυο, ανάσυρση από το παρελθόν τους ότι μπορεί να τους απαξιώσει κ.ο.κ.

Συνεπώς περιορίζεται κι άλλο το "εκλέγεσθαι" αφού ελάχιστοι είναι οι σοβαροί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα που τολμούν - κυριολεκτικά - να εκτεθούν. (Ένα τέτοιο παράδειγμα των ημερών είναι η περίπτωση του εξαιρετικού κ. Δημήτρη Καιρίδη ο οποίος αποφάσισε να κατέλθει ως υποψήφιος ευρωβουλευτής και πλέον πυροβολείται από παντού αποκλειστικά με ψεύδη και αλλοιώσεις δηλώσεων του στο παρελθόν).

Η αδυναμία του Πολιτεύματος μας να προσφέρει με ίσους όρους και το "εκλέγεσθαι" στους πολίτες είναι φυσικά ένα βαρύ έλλειμμα Δημοκρατίας αλλά κανείς δεν μιλά γι αυτό. Η Δημοκρατία μας είναι δυστυχώς μισή κυρίως λόγω του εκλογικού συστήματος, μα επί δεκαετίες την αφήνουν έτσι, προφανώς γιατί τους βολεύει να ελέγχουν ακόμα και τους βουλευτές.

                                     ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης