Ανακούφιση ναι, πανηγύρια όχι

Του Διονύση Ζακυνθινού

 

Πρώτα τα καλά, τα πολύ καλά, νέα. Με τη συμβιβαστική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποφύγαμε τα χειρότερα, τα πολύ χειρότερα, αποτρέψαμε τον απόλυτο εφιάλτη.

Κανείς στην πραγματικότητα δεν θα ήθελε να ζήσει μια χρεοκοπία, με στάση πληρωμών, μη καταβολή μισθών και συντάξεων, με κλειστές τράπεζες και με πολιορκημένα σούπερ μάρκετ από πολίτες που θα έσπευδαν να προμηθευτούν εναγωνίως ένα μπουκάλι γάλα, ένα κιλό κρέας.

Και τώρα, τα λιγότερο καλά νέα. Για την επίτευξη του συμβιβασμού αυτού η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις, να αποστασιοποιηθεί από σημαντικές προεκλογικές διακηρύξεις και δεσμεύσεις της, να κάnει πίσω, να κάνει κατά το κοινώς λεγόμενο «κωλοτούμπα».

Μεταξύ μας, πολύ καλά έκανε, και αν τώρα κάποιοι πίστεψαν ή πίστευαν τις πομπώδεις διακηρύξεις περί κατάργησης του Μνημονίου με ένα… νόμο, απλώς θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν για το δείκτη της νοημοσύνης τους.

Κοντολογίς, από τη συμφωνία δικαιούμαστε να αναπνεύσουμε με ανακούφιση, όχι όμως και να πανηγυρίσουμε. Και μπορεί να μην είμαστε οι νικητές που θα φέρναμε με μια αριστερή κυβέρνηση τα πάνω – κάτω στην Ευρώπη, όμως δεν είμαστε και ηττημένοι.

Κατά την ταπεινή άποψή μου, ανάλογη περίπου πρέπει να είναι και η προσέγγιση της κυβέρνησης, η οποία έχει τώρα τα πολύ δύσκολα μπροστά της, το εξής ένα: την εξειδίκευση των μέτρων που θα πρέπει να λάβει.

Και μπορεί να ακούγονται καλές οι δεσμεύσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, αλλά δεν αρκούν αυτές. Θα υποχρεωθεί να λάβει και μέτρα με συγκεκριμένη κοστολόγηση, για τα οποία δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα έχουν φιλολαϊκό χαρακτήρα.

Όσο για το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το κόβω μάλλον να πηγαίνει για ένα υγιεινό περίπατο, μέχρι νεωτέρας.

Γι’ αυτό ακριβώς πιστεύω ότι, τώρα που απέφυγε τα χειρότερα, η κυβέρνηση τα πολύ δύσκολα τα έχει μπροστά της. Γιατί δεν είναι μόνο η λήψη δυσάρεστων μέτρων και η αποστασιοποίηση από βασικές προεκλογικές εξαγγελίες της. Είναι και η αιτιολόγησή τους στους Λαφαζάνηδες, στους Στρατούληδες και τα άλλα παλικάρια της Αριστερής Πλατφόρμας, είναι και η δικαιολόγηση τους σε μια γονατισμένη κοινωνία, στην οποία, καλώς ή κακώς, η κυβέρνηση καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες.

Επομένως, ες Καθαρά Δευτέρα τα σπουδαία. Και βλέπουμε….

 

ΣΣ: Σχόλια αναλύσεις και άρθρα του Διονύση Ζακυνθινού διαβάζετε και στο προσωπικό blog του: zakpatras.wordpress.com

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης