Άτολμα , ανίκανα, ή στρατευμένα ΜΜΕ

Παρατηρώ το σύνολο του ελληνικού τύπου και θεωρώ ότι ποτέ δεν ήταν χειρότερα τα πράγματα γι αυτόν. Δεν αναφέρομαι στην οικονομική καταστροφή του, ούτε καν στην στροφή του προς το ευτελές και το εύκολο. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η φοβερή σε έκταση ανικανότητα του να περιγράψει κάθε φορά ένα σοβαρό θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Θα αναφερθώ σε μερικά παραδέιγματα ώστε να γίνω κατανοητός. 

1. Όταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους σκόρπισαν τον θάνατο στο Παρίσι το σύνολο του Τύπου ισχυριόταν ότι "ξεκίνησε πόλεμος με το Ισλάμ", ότι "η Ευρώπη χάνει οριστικά της ελευθερία της", ότι "δεν θα μπορούμε να κυκλοφορούμε πια όπως πριν στους δρόμους" και άλλα παρόμοια.

Έγραψα τότε, ότι τα περιστατικά αυτά σηματοδοτούν το τέλος του Ισλαμικού Κράτους και μια Ευρώπη με μεγαλύτερη ασφάλεια. Εξήγησα - τα άρθρα μου υπάρχουν από τότε - πως η Ευρώπη θα προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους, προληπτικές συλλήψεις, μαζικές παρακολουθήσεις.

Το αποτέλεσμα ήταν α) να έχουν συλληφθεί χιλιάδες επικίνδυνοι άνθρωποι β) Να έχουν αποτραπεί εκατοντάδες επιθέσεις γ) Η Ευρώπη να είναι ασφαλής, περπατάς ελέυθερα οπουδήποτε. Γιατί τα ΜΜΕ δεν μπόρεσαν να το προβλέψουν;

2. Το 2015 μετά το δημοψήφισμα και την στροφή ΣΥΡΙΖΑ, είμαι σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού "Ε" και με ερωτούν για τον κ. Βαρουφάκη. Απαντώ: "Δεν θα έχει κανένα απολύτως πολιτικό ή άλλο μέλλον. Η πορεία του στα κοινά τερματίστηκε"

Πάλι ερωτώ: Γιατί ούτε αυτό δεν μπόρεσαν να περιγράψουν τα ΜΜΕ; Σήμερα ο κ. Βαρουφάκης περιφέρεται σχεδόν ολομόναχος σε μια κοινωνία που του έχει γυρίσει την πλάτη.

3. Δυο χρόνια πίσω ακούω και διαβάζω στα ελληνικά ΜΜΕ ότι η Τουρκία "από στιγμή σε στιγμή θα επιτεθεί στην Ελλάδα". Έκπληκτος διαβάζω γι αυτό ακόμα και σε πολύ σοβαρές εφημερίδες (π.χ Βήμα) που το δίνουν ως δεδομένο. 

Οι αναγνώστες της στήλης θα ενθυμούνται ότι από την πρώτη στιγμή είχα γράψει ότι δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση να προχωρήσει ο Ερντογάν σε επίθεση στο Αιγαίο (και εξηγούσα γιατί). Γιατί αυτή η ανικανότητα να δούν τα ΜΜΕ τα πραματικά δεδομένα και σε αυτό;

Σήμερα στην ελληνική δημοσιογραφία βλέπουμε κομματικούς δημοσιογράφους που υπεραμύνονται π.χ. του ΣΥΡΙΖΑ, άτολμους που ακόμη και αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια τους περιμένουν να το πει... άλλος, αμόρφωτους που δεν ξέρουν τι να ρωτήσουν ή ποιους να καλέσουν στις εκπομπές τους. Μέρος της βαριάς κρίσης και τα ανίκανα ελληνικά ΜΜΕ λοιπόν.

                            ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΛΟΣ

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης