Αν τον είχαν αποφυλακίσει;

Αν τον είχαν αποφυλακίσει;

 

Ο 25χρονος Ίλια Καρέλι φυλακίστηκε το 1997 σε ηλικία μόλις 25 χρόνων για ληστείες και κλοπές. Δεκαεπτά χρόνια μετά, το 2014 ζήτησε να αποφυλακιστεί επειδή είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.

Ήταν πια 42 χρόνων και είχε ζήσει τα καλύτερα χρόνια της ζωής του σε φυλακές παρά το γεγονός ότι δεν ήταν δολοφόνος. Ο αρμόδιος εισαγγελέας δεν τον αποφυλάκισε . Η συνέχεια ήταν ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ :

* Ο Καρέλι γίνεται δολοφόνος. Σκοτώνει έναν αθώο σωφρονιστικό υπάλληλο σύζυγο και πατέρα

* Τουλάχιστον οκτώ σωφρονιστικοί υπάλληλοι γίνονται αγρίμια : Τον δέρνουν αππανθρωπα και σήμερα είναι ήδη προφυλακισμένοι

* Ο Καρέλι πεθαίνει από τα βασανιστήρια των σωφρονιστικών. Ποια βασανιστήρια;

Σύμφωνα με τις απολογίες των σωφρονιστικών, έγιναν «με γροθιές, κλωτσιές και με χρήση ενός χοντρού σκοινιού». Μια ματιά στο βίντεο του διαδρόμου δείχνει έναν φύλακα που δεν μπαίνει ποτέ μέσα και φαίνεται να διαφωνεί έντονα με έναν από τους σωφρονιστικούς που μπαινοβγαίνουν στο κελί για όσα γίνονται.

Αυτή η διαφωνία όμως δεν έσωσε την κατάσταση.

Δεν μπορώ ωστόσο να μην αναρωτηθώ : Τι θα γινόταν αν ο κ. εισαγγελέας είχε κάνει δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του Καρέλι; Μήπως - λέω : μήπως; - ο Καρέλι θα ήταν στην Αλαβανία στην μητέρα του, ο σωφρονιστικός υπάλληλος στα παιδιά του και οι 8 προφυλακισμνένοι στις οικογένειές τους;

Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να μην σκεφτώ τι θα απέφερε μια νόμιμη αποφυλάκιση ενός ανθρώπου που δεν είχε σκοτώσει, είχε εκτίσει 17 χρόνια φυλακής ως νεος και εδικαιούτο μια ευκαιρίας (χωρίς να γνωρίζουμε αν θα την αξιοποιούσε).