Ανάπτυξη; Δεν την θέλουν

Ανάπτυξη; Δεν την θέλουν...

 

Το πολλαπλά ανίκανο πολιτικό σύστημα έχει οικτρά αποτύχει στην δειλή έστω εκκίνηση της ανάπτυξης. Και επειδή γι αυτούς είναι ευκολότερο να δικαιολογείς με λόγια μια αποτυχία παρά να εργάζεσαι στην πράξη για μια επιτυχία, τι κάνουν οι πολιτικοί της αποτυχίας; Υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη είναι μια μεταγενέστερη υπόθεση αφού θα πρέπει να προηγηθούν:

* Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών ώστε να ξεκινήσουν τις δανειοδοτήσεις.

* Η δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να ολοκληρωθεί.

* Μια σειρά μικρότερων ενεργειών, όπως εκκίνηση οδικών έργων, ΕΣΠΑ, πληρωμή οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες κ.α.

Πρόκειται για ισχυρισμούς που δεν ευσταθούν και αγγίζουν το γελοίο. Η ανάπτυξη μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει από το 2010, ακόμα και από το 2009. Γιατί; Γιατί υπάρχουν ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑ με εξασφαλισμένα κεφάλαια που όμως δεν ξεκινούν εξ αιτίας της αφόρητης γραφειοκρατίας και της κρατικής διαφθοράς.

Η ανάπτυξη δεν έρχεται αν δεν εφαρμοστεί ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα και αν δεν ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η γραφειοκρατία. Σε σχέση τώρα με τις υποτιθέμενες προϋποθέσεις που θέτουν είναι της πλάκας. Η ανακεφαλαιοποίση των Τραπεζών θα αργήσει. Η δημοσιονομική προσαρμογή θα γίνει διαλύοντας εντελώς την αγορά που ακόμα αντέχει. Και ενέργειες όπως το ΕΣΠΑ και τα οδικά έργα είναι ΣΤΑΓΟΝΕΣ στον ωκεανό της οικονομικής αφυδάτωσης.

Η ανάπτυξη δεν ξεκινά γιατί το πολιτικό σύστημα δεν ενδιαφέρεται - ούτε τολμά - για τα αυτονόητα. Μόνο μιλούν, δεν εργάζονται. Προέχουν τα τηλεπαράθυρα και οι δημοσκοπήσεις από την πατρίδα. Πάντα έτσι ήταν εδώ και 30 χρόνια.

                       molonoti.gr